Merkel Britancima: Ne bojte se, nećete biti poslani kući

Angela Merkel: Pitanje nadležnosti suda za sporove o pravima jedno je od prvih zaista važnih (Getty Images)
Angela Merkel: Pitanje nadležnosti suda za sporove o pravima jedno je od prvih zaista važnih (Getty Images)

Britanci koji žive u Europskoj uniji ne trebaju strahovati da će biti poslani kući odmah nakon Brexita, rekla je u utorak njemačka kancelarka Angela Merkel, istaknuvši da će prava koja Velika Britanija nudi za državljane zemalja članica Unije biti “u velikoj mjeri recipročna”.

“Sada smo čuli što Velika Britanija nudi građanima EU-a iz 27 država članica koji žive u toj zemlji i mi ćemo, naravno, nastaviti u velikoj mjeri davati recipročne ponude”, rekla je Merkel u govoru na konferenciji gospodarstvenika u Bavarskoj, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Pitanje nadležnog suda

U lipnju je Velika Britanija iznijela ono što je britanska premijerka Theresa May opisala kao “velikodušnu ponudu” građanima EU-a koji žive u Velikoj Britaniji, iako su to mnogi kritizirali kao ograničavanje njihovog statusa, navodi britanska agencija.

Prema njezinom prijedlogu, građanima EU-a koji žive i rade u Velikoj Britaniji bilo bi dozvoljeno da ostanu u toj zemlji nakon izlaska iz Unije i bila bi im zajamčena sva prava.

Premijerka May je vođama EU-a rekla da će građani Unije koji u Velikoj Britaniji žive pet godina dobiti “riješen EU status”.

Ona je istaknula da će prijedlog biti usvojen jedino ako britanski građani dobiju ista prava u državama članicama EU-a.

Merkel je, međutim, u utorak napomenula da bi bilo kakav dogovor iziskivao da sud presudi o pravima državljana obje strane nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a, istaknuvši da je pitanje koji će sud biti za to nadležan “jedno od prvih zaista važnih pitanja” o kojima će biti razgovarano u pregovorima o Brexitu.

Državljanstvo kao ‘sigurnija strana’

“Ako bude sporova, koja institucija je nadležna za njihovo rješavanje? Velika Britanija ne želi Europski sud pravde, ali mi kažemo da to ne mogu biti samo britanski sudovi”, naglasila je njemačka kancelarka.

Prema njezinim riječima, pitanje je kakva vrsta pravne institucije treba biti uspostavljena da bi se takvi sporovi rješavali.

U odgovoru na pitanje iz publike koje je postavio Britanac koji 25 godina živi u Njemačkoj i koji je zaposlio 25 osoba u svojoj tvrtki, Merkel je rekla da ne misli da bi on trebao strahovati da će “odmah biti poslan nazad u Birmingham”, ali mu je predložila da zatraži njemačko državljanstvo “kako bi bio na sigurnoj strani”.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon što se Poljska prije 13 godina pridružila Evropskoj uniji, veliki broj građana ove države u potrazi za poslom došao je u Veliku Britaniju. Uglavnom su dobivali poslove koje lokalno stanovništvo nije željelo raditi. No, nakon referenduma o istupanju iz EU, poljske agencije za posredovanje u zapošljavanju klijentima savjetuju da izbjegavaju Britaniju.

Britanski sekretarijat za izlazak iz Evropske unije saopćio je da se očekuje da će obje faze pregovora biti usklađene.

19 Jun 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO