U Turskoj uhapšena 42 univerzitetska djelatnika

Gotovo 50.000 osoba je do sada uhapšeno zbog povezanosti s neuspjelim pučom (Arhiva)

U Istanbulu su uhapšene 42 osobe zaposlene na dva Univerziteta u Istanbulu, zbog navodne povezanosti s imamom Fetullahom Gulenom, koga Ankara krivi za organizaciju prošlogodišnjeg pokušaja državnog udara.

Turske vlasti izdale su ukupno 72 naloga za hapšenje, a među uhapšenima je i akademik Koray Caliskan, izjavio je poslanik opozicione Narodne republikanske partije Oguz Salici.

Osoblje sa dva istanbulska Univerziteta optuženo je da su koristili aplikaciju za šifrirane poruke ByLock, za koju Ankara smatra da je napravljena posebno za Gulenove pristalice, prenosi Reuters.

Među osobama za kojima je izdat nalog za hapšenje je i 19 profesora medicinske škole.

Javni tužitelj je izdao naloge za hapšenje za 43 osobe, uključujući šest osoba koje trenutno rade u uredu premijera i povezanim institucijama.

Hapšenja i otkazi na poslu

Gotovo 50.000 osoba je do sada uhapšeno zbog povezanosti s neuspjelim pučom, a 100.000 je otpušteno iz javnog sektora, uključujući profesore, sudije, policajce i vojnike.

Zvanična Ankara tvrdi da je organizacija na čelu s Gulenom, koji se nalazi u dobrovoljnom egzilu u SAD-u, posredstvom infiltriranih članova unutar institucija pokušala u julu prošle godine izvršiti vojni udar u Turskoj.

Tom prilikom poginulo je najmanje 249 osoba.

Gulen se nalazi u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji od 1999. godine.

Izvor: Agencije