Tillerson stigao u Kuvajt na razgovore o krizi u Zaljevu

Američki državni sekretar Rex Tillerson u Kuvajtu se sastao sa emirom te države Sabahom Ahmedom al-Sabahom, koji posreduje u krizi nastaloj kada su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat početkom prošlog mjeseca prekinuli diplomatske odnose i uveli sankcije Kataru.

Predviđeno je da Tillerson narednih dana posjeti i Katar i Saudijsku Arabiju. 

Četiri države optužuju Katar da finansira “terorizam”, što Katar opovrgava kao “neosnovanu” optužbu.

Kriza u ćorsokaku

Ove države su 22. juna izdale listu od 13 zahtjeva, među kojima je i gašenje medijske grupe Al Jazeere, kao preduslov za ukidanje sankcija.

Doha je odbila ove zahtjeve i četvorka listu sada smatra “poništenom i nevažećom”.

Međutim, zaljevska država Kuvajt i dalje pokušava posredovati u ovom sporu.

SAD podržava posrednička nastojanja Kuvajta, ali Tillersonova posjeta će označiti novi nivo uključenosti SAD-a.

State Department je u četvrtak upozorio da bi kriza mogla trajati sedmicama, ili čak mjesecima.

“Zabrinuti smo da je u ovom trenutku kriza u ćorsokaku. Vjerujemo da bi ova situacija mogla potrajati sedmicama, pa čak i mjesecima; mogla bi se čak i intenzivirati”, kazala je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert.

‘Olabaviti’ blokadu

Ona nije precizirala kojeg tipa eskalacije se SAD pribojava, ali je rekla kako je Tillerson u bliskoj komunikaciji s uključenim državama.

Tillerson je prošli mjesec tražio od grupe koju predvodi Saudijska Arabija da “olabavi” blokadu Kataru, rekavši da ona uzrokuje nenamjerne humanitarne posljedice i da utječe na borbu protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant, koju predvodi SAD.

“Očekujemo da će ove države smjesta poduzeti korake da deeskaliraju situaciju i potruditi se da riješe međusobne probleme”, kazao je Tillerson.

Više od 11.000 američkih i koalicionih vojnika stacionirano je u zračnoj bazi Al -deid u Kataru, odakle polijeće više od 100 letjelica.

Izvor: Al Jazeera