Szijjarto: Višegradska skupina snažnija nego ikad

Peter Szijjarto kaže da se Mađarska nikada neće složiti s izbjegličkim kvotama Evropske unije (AP)

Višegradska skupina, koju čine Mađarska, Slovačka, Poljska i Češka, snažnija je i užefikasnija nego ikad prije, izjavio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, dan uoči proširenog ministarskog sastanka te skupine s Hrvatskom, Austrijom i Slovenijom.

Grupa V4 danas ima “snažniji glas koji dopire dalje” nego što bi mogao doprijeti glas pojedinačnih članica, rekao je Szijjarto, prenijela je mađarska agencija MTI, dodajući da se skupina nema namjeru dalje širiti.

Višegradska skupina nastala je na samitu šefova država i vlada Mađarske, Poljske i Češkoslovačke u mađarskom Višegradu 15. februara 1991. godine.

Interes niza zemalja

Slovačka i Češka su postale članice nakon raspada Čeđkoslovačke 1993. godine, a sve četiri države postale su dio Evropske unije 1. maja 2004. godine.

Szijjarto je naglasio da je “niz zemalja srednje Evrope” izrazio interes priključiti se toj inicijativi ili biti joj partner.

V4 je odlučio da se neće širiti, budući da veći broj zemalja odmah slabi efikasnost skupine, objasnio je, dodajući ipak da je Višegradska skupina otvorena za rad u formatu “plus”, kako bi uspostavila snažniju saradnju s drugim zemljama pod mađarskim predsjedanjem.

Mađarska je prije nekoliko dana preuzela predsjedanje Višegradskom skupinom na sljedećih godinu dana.

Szijjarto je dodao će se u ponedjeljak sastanku ministara vanjskih poslova V4 priključiti i šefovi diplomatija Hrvatske Marija Pejčinović Burić i Slovenije Karl Erjavec, a iz Austrije će stići generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Michael Linhart.

S hrvatskom kolegicom Szijjarto će održati i bilateralni sastanak.

Neće prihvatiti izbjegličke kvote

Kada se radi o procesu odlučivanja u Evropskoj uniji, zajednički stvovi V4 sada su faktor koji zapadnoevropske zemlje moraju uzimati u obzir, naglasio je mađarski šef diplomatije.

Vrijeme u kojem je savez V4 pronašao svoju novu snagu je vrlo povoljno, smatra Szijjarto, budući da se EU nalazi pred povijesnim izazovima, a odgovore koje će na njih dati temeljno će oblikovati budućnost Mađarske i srednje Evrope kao cjeline.

Komentirajući stavove prema izbjeglicama, Szijjarto je rekao da ostale tri zemlje V4 dijele stavove Mađarske, koja “nikada neće prihvatiti obavezne izbjegličke kvote”, a njegovo je mišljenje da su i neke druge zemlje shvatile da je izbjeglička politička bila pogrešna.

Izvor: Agencije