Ove godine na sirijske civile bačene 4.252 barel bombe

Prošle godine u napadima je bačeno 12.958 barel bombi (Reuters)

Snage odane režimu predsjednika Bashara al-Assada od početka godine bacile su 4.252 barel bombe, a u tim napadima poginula su najmanje 94 civila, potvrdila je Sirijska mreža za ljudska prava.

Među ta 94 civila, 41 je bilo dijete, a 20 žena, navodi se u izvještaju ta nevladina organizacija.

U izvještaju se navodi da je većina barel bombi, više od 2.000, bačena na područje provincije Daraa, gdje su poginula 42 civila, od čega 15-ero djece.

Dodaje se i kako je veliki broj napada barel bombama izveden u okolnim dijelovima Damaska, ali i Halepu, Hami, Idlibu, Raqqi i Homsu. 

Najviše napada izvedeno je prošlog mjeseca, kada je korišteno najmanje 1.270 barel bombi, pri čemu je poginulo 14 civila.

Šest godina rata u Siriji

Citirana nevladina organizacija navodi da su snage odane sirijskom predsjedniku bombardirale četiri džamije, četiri zdravstvena objekta, dva centra za civilnu zaštitu, trgovački centar i pekaru.

Ranije su naveli kako je sirijski režim tokom 2016. godine u napadima koje je izveo koristio 12.958 barel bombi, pri čemu je poginulo 635 civila, među kojima 166 djece i 86 žena.

Početkom 2011. godine u Siriji su počeli masovni prodemokratski i antivladini prosvjedi koje su snage Assadovog režima silom pokušale ugušiti i tako zemlju uvele u rat. 

Prema podacima UN-a, stotine tisuća ljudi je poginulo tokom rata u Siriji, dok prorežimski dužnosnici tvrde da broj stradalih nije veći od 10.000. 

Izvor: Agencije