Britanski sud odobrio prodaju oružja Rijadu

Jemen, Bombardiranje, Zračni napad
Tokom požara došlo je do eksplozije, u kojoj je život izgubilo 15 osoba (EPA)

Viši sud u Londonu odbacio je u ponedjeljak tvrdnju aktivista da britanska prodaja oružja Saudijskoj Arabiji u vrijednosti od više milijardi funti treba biti zaustavljena jer se to oružje koristi u Jemenu u suprotnosti s međunarodnim humanitarnim pravom.

Presudu su osudile grupe aktivista i humanitarne organizacije, ali ju je pozdravila britanska Vlada, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

“Pozdravljam današnju presudu Višeg suda. Ona pokazuje da mi u ovoj zemlji doista imamo jedan od najstrožijih režima za kontrolu izvoza”, rekla je britanska premijerka Theresa May u parlamentu, odgovarajući na pitanje što misli o presudi.

Tražili blokiranje licenci za izvoz

Nevladina organizacija “Kampanja protiv trgovine oružjem” tražila je da se izda nalog da se blokiraju licence za izvoz bombi koje se proizvode u Britaniji, borbenih zrakoplova i drugog streljiva, za koje tvrde da koalicija predvođena Saudijskom Arabijom koristi u kampanji protiv Husija u građanskom ratu u Jemenu.

U ratu u Jemenu, kako su ranije prenijele agencije, do sada je poginulo više od 10.000 ljudi, više od tri milijuna je raseljeno, a uništen je i velik dio relativno slabe infrastrukture.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom izvodi zračne napade u Jemenu na pobunjenike Husije koje podržava Iran više od dvije godine.

Izvor: Agencije