Austrija zabranila dolazak turskom ministru

Turski Parlament usvojio je ustavne promjene, koje su dale šire ovlasti predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu (EPA)

Austrija je zabranila ulazak u zemlju turskom ministru privrede Nihatu Zeybekciju, koji je htio prisustvovati obilježavanju godišnjice neuspjelog državnog udara u Turskoj, saopćio je glasnogovornik austrijskog Ministarstva vanjskih poslova.

“Mogu potvrditi da je ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz zabranio turskom ministru ekonomije ulazak u zemlju”, kazao je glasnogovornik za austrijske medije.

Prema njegovim riječima, radi se o “jako velikom” skupu te je posjeta ministra ocijenjena kao “opasnost za javni red i sigurnost u Austriji”.

Zabrana i u Holandiji

Sličnu je odluku u petak donijela holandska Vlada i uskratila dobrodošlicu zamjeniku turskog premijera Tugrulu Turkesu, koji je sa svojim sunarodnjacima također htio obilježiti godišnjicu neuspjelog puča.

U Turskoj se prošle godine u julu dogodio pokušaj državnog udara, nakon kojega su uslijedile čistke u turskoj vojsci i državnom aparatu te brojna hapšenja koja su pogodila i naučne, kulturne i medijske radnike.

Nedavno je turski Parlament usvojio ustavne promjene, koje su dale još šire ovlasti predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

Izvor: Agencije