Ankara upozorava kiparske Grke

Binali Yildirim je zatražio da energetski resursi otoka pripadnu objema stranama (Reuters)

Turski premijer Binali Yildirm u ponedjeljak je pozvao kiparske Grke da se suzdrže od poduzimanja “jednostranih mjera” nakon što su propali posljednji razgovori o ponovnom ujedinjenju otoka.

On je zatražio da energetski resursi otoka pripadnu objema stranama.

Pregovori o ponovnom ujedinjenju podijeljenog otoka propali su u bijesu i žaljenju u petak, označavajući kraj procesa koji su mnogi smatrali obećavajućim u dugo vremena za zacijeljenje rana višedecenijskog sukoba.

Govoreći na energetskoj konferenciji u Istanbulu, Yildrim je ponovio stav Ankare da hidrokarbonski resursi oko Kipra pripadaju objema stranama na mediteranskom otoku.

“Čelnici kiparskih Grka moraju tražiti konstruktivniji napor, a ne da postavljaju prepreke ka miru. Mi im savjetujemo da se suzdrže od jednostranih mjera u istočnom Mediteranu. Želimo ih opet podsjetiti da hidrokarbonski resursi oko Kipra pripadaju objema stranama”, kazao je.

Podmorska eksploatacija

Kipar je podijeljen od invazije turske vojske iz 1974. godine, izazvane pučem kiparskih Grka, koji su tražili uniju s Grčkom.

Prošlog mjeseca međunarodno priznata Vlada kiparskih Grka objavila je preporuku za podmorsku eksploataciju prirodnog gasa od jula do oktobra, kojoj se usprotivila Turska, koja je osporila jurisdikciju podijeljenog otoka nad potragom za hidrokarbonskim resursima.

Ugovorne obaveze Kipra s francuskim Totalom, koji je dobio dozvolu za morsku eksploataciju trebaju početi u ovoj godini.

Brod za eksploataciju, koji je ugovornoj obavezi s Totalom, trebao bi otploviti prema Kipru uoči istražnih radova na eksploataciji, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije