UAE kritizira Katar zbog saradnje s Turskom i Iranom

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je spreman podržati diplomatske napore za rješavanje krize (AP)

Ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Anwar Gargash optužio je Tursku i Iran.

“Zahtjev za političkom zaštitom od dvije nearapske države i vojne zaštite od jedne od njih može biti novo tragično i komično poglavlje”, naveo je na Twitteru.

Gargash je, također, pozvao Katar da “promijeni svoj pravac” i “ostavi svoju tvrdoglavost”.

Istovremeno su američki senatori pozvali na smišljanje strategije za ovu krizu.

Islamske i arapske vrijednosti

“Moramo biti zabrinuti da ne stavimo naš prst previše na jednu stranu vage kada se radi o ljudima u regiji s kojima želimo održati saradnju”, rekao je za Al Jazeeru senator Bob Corker, republikanac koji predsjedava Komitetom za strane odnose u Senatu.

Katarski ured za komunikacije izdao je saopćenje u kojem poziva građane i rezidente da pokažu “islamske i arapske vrijednosti” na društvenim mrežama tokom krize.

“Prema principima prave islamske religije, našim humanitarnim vrijednostima i autentičnoj katarskoj kulturi, pozivamo one koji žive u ovoj dobroj zemlji da se uzdignu i nastave izbjegavati da odgovore slično maltretiranjima koja se šire raznim načinima u masovnoj komunikaciji. Također vas pozivamo da pokažete više odgovornosti, koju već imate, i da ne uvrijedite države, njihove lidere ili ljude.”

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je da spreman podržati diplomatske napore za rješavanje tenzija između Katara i drugih država, “ako to žele sve strane”.

Njegov glasnogovornik je naveo u saopćenju da Guterres poziva sve zemlje u regiji da izbjegnu eskalaciju, dodajući da prati situaciju s “dubokom zabrinutošću”.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein su saopćili ranije kako prekidaju sve diplomatske veze s Katarom.

Nakon toga, ovim zemljama su se pridružili Jemen i Mauritanija, dok je Jordan smanjio diplomatsko predstavništvo u Kataru i ukinio dozvolu za emitiranje Al Jazeere.

Optužbe zbog lažnih vijesti

Saudijska Arabija je optužila je Katar za veze “s različitim terorističkim i sektaškim grupama, uključujući Muslimansku braću, Al-Kaidu, Islamsku državu Irak i Levant i oružane grupe koje podržava Iran”.

Saudijska Arabija je, također, zatvorila granicu s Katarom i obustavila zračni i morski saobraćaj s tom zemljom, pozvavši sve zemlje da urade isto.

Nakon što je hakiran internetski sajt Katarske novinske agencije, kada su objavljene informacije, lažno pripisane katarskom emiru, šeiku Tamimu bin Hamadu Al Thaniju, oba emitera sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima dala su veliku pažnju netačnoj vijesti, pozvavši goste kako bi raspravljali i osudili navedeni govor.

Vlada Katara kategorično je negirala da su ikad date izjave u kojoj je čelnik države iskazao podršku Iranu, Hamasu, Hezbollahu i Izraelu, dok je navodno istovremeno sugerirao da predsjednik SAD-a Donald Trump neće dugo biti na vlasti.

Izvor: Al Jazeera