Trump: Arapske zemlje su tražile da se suprotstavim Kataru

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je sve zemlje da odmah zaustave finansiranje terorizma.

Nekoliko sati nakon što je američki državni sekretar Rex Tillerson u ime Sjedinjenih Američkih Država pozvao na ublažavanje sankcija koje su susjedne zemlje na čelu sa Saudijskom Arabijom uvele Kataru, Trump je izrazio želju da se „Katar vrati u uniju odgovornih zemalja“, javlja iz Washingtona reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

“Obratio sam se na samitu čelnika više od 50 arapskih, muslimanskih zemalja. Bio je to jedinstven sastanak u historiji nacija, na kojem su se ključni akteri regije dogovorili da prestanu podržavati terorizam – bilo da je riječ o finansijskoj, vojnoj, pa čak i moralnoj podršci. Katar je, nažalost, historijski poznat kao finansijer terorizma na veoma visokom nivou. Nakon samita, države su se okupile zajedno i obratile mi se tražeći suprotstavljanje Kataru. Morali smo donijeti odluku – hoćemo li poći lakšim putem ili poduzeti teške, ali neophodne korake. Moramo zaustaviti finansiranje terorizma.

Odlučio sam, zajedno sa državnim sekretarom Rexom Tillersonom, našim generalima i vojnim osobljem, da je vrijeme da se Katar pozove da okonča to finansiranje. Mora to učiniti, i okončati ekstremističku ideologiju u smislu izdvajanja sredstava za to. Sve države pozivam da odmah prestanu podržavati terorizam. Da prestanu učiti ljude da ubijaju druge, ispunjavati ih mržnjom i netolerancijom. Neću imenovati druge zemlje. Još nismo završili s rješavanjem problema, ali mi ćemo ga riještiti”, rekao je Trump.

„Nijedna civilizirana nacija ne može tolerirati ovo nasilje, niti dozvoliti ovoj opakoj ideologiji da se širi na njenoj teritoriji“, rekao je Trump.

Ranije je Trump razgovarao s egipatskim predsjednikom Abdel Fattahom Al Sisijem o diplomatskoj krizi u Zaljevu, saopćeno je iz Bijele kuće.

„Predsjednici su se složili o važnosti da sve države provode sporazume iz Rijada o borbi protiv terorizma i ekstremizma te zaustavljanju finansiranja terorističkih organizacija. Predsjednik Trump također je istakao važnost održavanja jedinstva među arapskim državama“, dodaje se u saopćenju.

Tillerson: Ublažiti sankcije

U međuvremenu, američki državni sekretar Rex Tillerson pozvao je Saudijsku Arabiju, Egipat i Ujedinjene Arapske Emirate da ublaže sankcije Kataru.

SAD je protiv bilo kakve eskalacije krize u Zaljevu, kazao je Tillerson u obraćanju u State Departmentu.

On je rekao da blokada Katara ometa američku vojnu akciju protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Američki državni sekretar je kazao da zaljevske zemlje trebaju smjesta poduzeti korake kako bi se smanjile tenzije u regiji.

“Pozivamo Kraljevinu Saudijsku Arabiju, Emirate, Bahrein i Egipat da ublaže blokadu Katara zbog humanitarnih posljedica koje može izazvati. Prije svega, mislimo na nedostatak hrane i na činjenicu da su članovi porodica međusobno razdvojeni te kako neka djeca moraju napustiti školu. Ovo je neprihvatljivo posebno u mjesecu ramazanu. Blokada također ima negativne refleksije na trgovinsku razmjenu i to ostavlja traga i na Sjedinjene Američke Države i na druge zemlje koje su orijenitisane na trgovinu s Katarom. Situacija utječe i na borbu protiv ISIL-a i međunarodnog terorizma. SAD podržava napore kuvajtskog emira da se diplomatski riješi kriza”, rekao je Tillerson.

Njemačka pozvala na ukidanje blokade

Ranije se katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani u njemačkom gradu  Wolfenbutelu sastao sa šefom diplomatije te zemlje Sigmarom Gabrielom.

Gabriel je pozvao da se ukine blokada Katara i pojačaju diplomatske aktivnosti. Dodao je i da Njemačka smatra Katar strateškim partnerom u borbi protiv terorizma.

„Njemačka će učiniti sve što može, zajedno sa svojim evropskkim prijateljima kako bi se izbjegla eskalacija konflikta, i pomoglo da on što prije bude riješen. Tako bismo se fokusirali na stvarnog neprijatelja – teroriste ISIL-a. Mi moramo da se držimo zajedno u koaliciji protiv ISIL-a, a Katar je njen dio“, rekao je Gabriel.

Kršenje međunarodnog prava

Al-Thani se zahvalio njemačkom kolegi na podršci i solidarnosti.

„Ekonomska opsada – koja podrazumijeva zračnu, kopnenu i morsku blokadu Katara predstavlja kolektivnu kaznu tri zemlje članice Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja. Ona će imati velike posljedice na društvo u zemljama Zaljeva. Takve mjere se jasno kose sa međunarodnim pravom i međunarodnim humanitarnim pravom“, rekao je Al-Thani.

Njemački stav ostaje onakav kakav je bio odmah nakon izbijanja krize, javlja reporter Al Jazeere Ayyash Darrajya.

“Nijemci su od početka pozivali na savjest kada je u pitanju rješavanje ove krize, a danas su to potvrdili.

“Njemački ministar vanjskih poslova je pozvao da se posveti važnijim stvarima –  borbi protiv grupe ISIL i da se čuva međunarodna koalicija za borbu protiv grupe ISIL, čiji je Katar sastavni dio.

Kazao je da tu koaliciju ne bi trebalo destabilizirati sve dok je ona kompaktna. Izrazio je zabrinutost zbog nastavka krize,  kazao je da u regionu već ima dosta kriza i da mu nije potrebna nova.”

Izvor: Al Jazeera