May formira novu vladu uz pomoć prijatelja

Britanska premijerka Theresa May izjavila je, nakon prijema kod kraljice Kraljice Elizabete II u Buckhinghamskoj palači , da će formirati novu vladu koja će garantirati sigurnost i voditi Veliku Britaniju u pregovorima s Evropskom unijom kako bi se osigurao uspješan sporazum o Brexitu.

“A, sada na posao”, poručila je ona na pragu svoje rezidencije u Downing Streetu.

May je kazala da će se osloniti na podršku “prijatelja” iz sjevernoirske Demokratske unionističke partije, nakon što njeni konzervativci na prijevremenim izborima nisu osvojili dovoljno poslaničkih mjesta da sami formiraju vladu.

Saradnja sa saveznicima

“Nastavit ćemo da radimo posebno sa našim prijateljima i saveznicima iz Demokratske unionističke partije. Naše partije imaju snažan odnos već mnogo godina i zbog toga vjerujem da ćemo moći da radimo zajedno u interesu cijelog Ujedinjenog Kraljevstva”, rekla je ona.

Šefica DUP-a Arlene Foster, čija će stranka imati 10 poslanika, rekla je da je razgovarala sa May i da će dvije partije razmotriti kako da “donesu stabilnost” Velikoj Britaniji “u vrijeme velikih izazova”.

May je ranije rekla kako vjeruje da može formirati vladu iako konzervativci nisu osvojili većinu na izborima.

Konzervativna stranka premijerke izgubila je apsolutnu većinu u parlamentu, pokazali su u petak službeni rezultati prijevremenih parlamentarnih izbora održanih u četvrtak, ali ona ne namjerava podnijeti ostavku.

Konzervativci su izgubili 16 mjesta u parlamentu, u kojem su do sada imali apsolutnu većinu od 330 mjesta, koju je May željela dodatno ojačati uoči početka pregovora o Brexitu 19. juna.

Međutim, nije ih dobila ni 326 mjesta, koliko joj je trebalo za apsolutnu većinu.

May je dobila 314 mjesta, laburisti 266, škotski SNP 34 i Liberalni demokrati 14 mjesta.

Njen suparnik, vođa laburista Jeremy Corbyn, rekao je da ona treba odstupiti.

Neke ranije prognoze su pokazivale da će konzervativci pobijediti sa 318 od 650 mjesta, osam manje od većine, dok će Corbyn dobiti 267 mjesta.

Postojala su i predviđanja da će May dobiti između 315 i 325 mjesta.

Za 10 dana počinju složeni razgovori o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, a neizvjesno je ko će formirati vladu i odrediti smjer kojim bi se Brexit trebao odvijati.

“U ovom trenutku, više od svega, ova zemlja treba period stabilnosti”, kazala je May nakon što je pobijedila u svojoj izbornoj jedinici.

Gubitak glasova, podrške i povjerenja

“Ako … Konzervativna stranka osvoji najviše mjesta, a vjerojatno i većinu glasova, onda će nam biti obaveza osigurati taj period stabilnosti, i to je upravo ono što ćemo učiniti”.

Corbyn je, nakon što je pobijedio u svojoj izbornoj jedinici, kazao kako je pokušaj May da osvoji više mjesta u parlamentu na prijevremenim izborima bio opasan.

“Mandat koji je dobila su gubitak konzervativnih mjesta, gubitak glasova, podrške i povjerenja”, rekao je.

“Mislim da je to dovoljno da ode, zapravo, i napravi mjesta vladi koja će doista predstavljati sve ljude ove zemlje”, dodao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije