Katar odbacio ‘terorističku listu’ kao neutemeljenu

Iz katarske vlade su kazali da je ta zemlja predvodnik u regiji u borbi protiv korijena terorizma (Reuters)
Iz katarske vlade su kazali da je ta zemlja predvodnik u regiji u borbi protiv korijena terorizma (Reuters)

Katar je u petak odbacio optužbe o podršci pojedincima i grupama koje su zemlje predvođene Saudijskom Arabijom, koje su ove sedmice prekinule diplomatske odnose s Dohom, stavile na listu “terorista”.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat objavili su listu 59 ljudi i 12 grupa, navodeći da imaju veze s Katarom i terorizmom.

“Nedavna zajednička izjava Kraljevine Saudijske Arabije, Bahreina, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata o ‘spisku finansijera terorizma’ ponovo pojačava neutemeljene tvrdnje koje nemaju osnova u istini. Naš stav o borbi protiv terorizma je jači od stava mnogih potpisnika zajedničke izjave”, saopćila je katarska Vlada.

Iz Vlade su kazali da je ta zemlja predvodnik u regiji u borbi protiv korijena terorizma, tako što daje mladim ljudima nadu kroz zapošljavanje, obrazuje hiljade sirijskih izbjeglica i finansira programe kojima se bori protiv ekstremističkih agendi.

Na listu je stavljen i duhovni vođa Muslimanske braće Yousef al-Qaradawi te 12 organizacija, među kojima su humanitarne organizacije Qatar Charity i Eid Charity, koje finansira Katar.

“Ova lista je povezana s Katarom i služi sumnjivim ciljevima, ukazujući na dvoličnu politiku Katara – koji, s jedne strane, objavljuje da se bori protiv terorizma, dok s druge strane finansira, podržava i pruža utočište raznim terorističkim grupama”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Katar neće mijenjati politiku

Saudijska Arabija i njeni saveznici, među kojima Emirati, Bahrein i Egipat – koji nije član Vijeća za zaljevsku saradnju – u ponedjeljak su prekinuli diplomatske veze s Katarom, zbog navoda da ta država podržava “ekstremizam”.

Katar snažno odbacuje te navode.

Ministar vanjskih poslova Katara, šeik Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, ranije je kazao kako Katar nije spreman mijenjati svoju vanjsku politiku kako bi razriješio nesuglasice sa svojim susjedima u Zaljevu.

Katar smatra neutemeljenim njihove optužbe da podržava ekstremiste i Iran.

“Izolirani smo zato što smo uspješni i progresivni. Mi smo platforma za mir, a ne za terorizam. Ovaj nesporazum utjecat će na stabilnost cijele regije“, rekao je Al Thani novinarima u Dohi.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO