ISIL ostao bez velikog dijela profita od nafte

Prihod ISIL-a od trgovine sirovom naftom zbog napada pao je na 12 do 25 miliona dolara mjesečno (AP)

Prihod koji grupa Islamska država Irak i Levant dobija od trgovine sirovom naftom značajno se smanjio od 2015. godine, što je većinskim dijelom uzrokovano operacijama koje provode ruske Zračno-kosmičke snage, saopštio je zamjenik izaslanika Ujedinjenih naroda Jevenij Zagajnov na brifingu Vijeća sigurnosti UN-a o napadima koji prijete globalnom miru i sigurnosti.

“Prema informacijama koje su nam na raspolaganju, prihod grupe Islamska država Irak i Levant od trgovine sirovom naftom pao je na cifru od 12 do 25 miliona dolara mjesečno, što je trećina profita koji su ostvarivali 2015. godine. Efektne operacije u protuterorističkoj kampanji Zračno-kosmičkih snaga Ruske Federacije dovele su do takvih rezultata”, rekao je Zagajnov.

On navodi da je pad u profitu ISIL-a prevashodno rezultat vojnih poraza te grupe, prenosi Tanjug.

Prijetnja radikalizacije

Zagajnov je upozorio da nijedna država nije sigurna od radikalizacije njenih stanovnika i da je neophodno stvaranje protuterorističkog fronta koji štiti zajedničke vrijednosti, prenosi TASS.

Nakon što je ISIL 2014. u munjevitoj ofanzivi zauzeo velike dijelove Iraka i Sirije, ta grupa proteklih godinu dana bilježi gubitke teritorije.

Njihovo najveće uporište u Iraku, Mosul, gotovo su u potpunosti zauzele iračke snage uz podršku zračnih udara koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, dok se sprema velika ofanziva na Raqqu, de facto prijestolnicu grupe u Siriji, a sirijski pobunjenici i njihovi saveznici su već ušli u tu pokrajinu.

Izvor: Agencije