Erdogan: Nema pobjednika u svađi među braćom

'Nije ispravno da u ovoj regiji energiju trošimo na vlastite unutrašnje probleme', poručuje turski predsjednik (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je u vezi s krizom između zaljevskih arapskih zemalja i Katara istakao da nije ispravno izazivati nove napetosti u regiji.

“Sa žalošću moram kazati da su povećane tenzije među bratskim zemljama u Zaljevu posljednjih dana umanjile radost ramazana svim muslimanima. Pogrešno je da se sada pojavio i novi problem u momentima kada se islamski svijet ionako suočava s mnogim problemima i poteškoćama. Nikako nije ispravno da u ovoj regiji, kada se umiješaju prljavi računi, energiju trošimo na vlastite unutrašnje probleme te da tako trošimo naše oskudne resurse”, kazao je turski predsjednik.

On je poručio “braći u Zaljevu, liderima i narodu Zaljeva, da nema pobjednika u svađi među braćom, klevetama se ne može nigdje stići. Strana koja će pobijediti u ovoj svađi jesu oni koji se hrane nestabilnošću, tenzijama, krvlju i suzama naše regije”.

Prekinuti blokadu Katara

“Također imam specijalni zahtjev za saudijsku administraciju. Vi ste najveća i najmoćnija država u Zaljevu. Zovemo vas čuvarem svetih mjesta. Pogotovo vi trebate raditi za bratstvo, a ne netrpeljivost. Morate raditi na spajanju braće.

“Kažem da to treba biti sasvim prekinuto”, rekao je Erdogan o blokadi Katara.

Erdogan je istakao da do danas nije vidio da Katar podržava terorizam, prenosi agencija Anadolija.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat objavili su u četvrtak listu 59 ljudi i 12 grupa, navodeći da imaju veze s Katarom i terorizmom.

“Svaki dan pojavi se neka nova vijest… Udruženja i fondacije koje u Kataru pružaju različite usluge proglašavaju se terorističkim organizacijama. Ne može to tako. Meni su poznate neke od tih fondacija. Znam za njih. Ja do danas nisam vidio da Katar pruža podršku terorizmu”, poručio je Erdogan.

Erdogan je istakao da Turska neće, kako je rekao, braći u Kataru okrenuti leđa.

“Šta se to odjednom desilo sa zemljama Zaljeva, koje su sve do posljednje dvije sedmice imale dobre odnose, pa sada prijatelji braću u Zaljevu proglašavaju terorističkom zemljom? Nemoguće je shvatiti šta se događa. Izvinite, ali mi nećemo braći u Kataru okrenuti leđa i ostaviti ih na cjedilu. Nastavit ćemo s podrškom u okviru naše odgovornosti na putu pravde. Kod nas ima jedna izreka: ‘Ne dozvoli da zbog tebe mučenik uzdahne, to će ti se sigurno vratiti'”, rekao je Erdogan.

Katar odbacuje navode

Katar je odbacio optužbe o podršci pojedincima i grupama koje su zemlje predvođene Saudijskom Arabijom stavile na listu “terorista”.

Na listu je stavljen i duhovni vođa Muslimanske braće Yousef al-Qaradawi te 12 organizacija, među kojima su humanitarne organizacije Qatar Charity i Eid Charity, koje finansira Katar.

Saudijska Arabija i njeni saveznici u ponedjeljak su prekinuli diplomatske veze s Katarom, zbog navoda da ta država podržava “ekstremizam”.

Katar smatra neutemeljenim njihove optužbe da podržava ekstremiste i Iran.

“Izolirani smo zato što smo uspješni i progresivni. Mi smo platforma za mir, a ne za terorizam. Ovaj nesporazum utjecat će na stabilnost cijele regije“, rekao je ministar vanjskih poslova Katara, šeik Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani.

Izvor: Al Jazeera i agencije