Bahrein Kataru: Distancirajte se od Irana

UAE je zaprijetio da će nametnuti ekonomski embargo Kataru (Reuters)

Bahreinske vlasti ponovile su u četvrtak svoj zahtjev Kataru da se on distancira od Irana i prestane „podržavati terorističke grupe“.

„Katar mora promijeniti svoj put i vratiti sve svim ranijim obavezama, mora zaustaviti medijske kampanje i distancirati se od našeg najvećeg neprijatelja – Irana“, izjavio je bahreinski ministar vanjskih poslova, šeik Khalid bin Ahmed al-Khalifa za saudijski list Asharq al-Awsat.

„Oni (Katar) moraju shvatiti kako su njihovi interesi uz nas, a ne uz drugu državu koja vodi zavjere protiv nas, želi dominirati nad nama i podijeliti nas. Katar mora prestati podržavati terorističke organizacije, i sunite i šiite, a njegova politika mora donositi korist njegovom narodu.“

Sa blokadom nastavljaju i Ujedinjeni Arapski Emirati, čija je poštanska služba obustavila svoje isporuke za Katar iz svih ureda u UAE-u „do daljnjeg“, objavila je državna novinska agencija. Dodaje se kako će sve neisporučene pošiljke biti vraćene pošiljaocu, zajedno sa svim plaćenim troškovima.

Sa druge strane, Vlada Pakistana je objavila kako će, uprkos prekidu diplomatskih odnosa Saudijske Arabije i još nekih država saa Dohom, nastaviti uvoziti tekući prirodni plin (LNG) iz Katara, u skladu sa 15-godišnjim ugovorom potpisanim prošle godine, a koji je „težak“ jednu milijardu američkih dolara.

Shahid Khaqan Abbasi, pakistanski federalni ministar energetike, rekao je kako Doha i Islamabad imaju obaveze prema ovom sporazumu, pošto sankcije Kataru nije izrekao UN. Katar je najveći izvoznik LNG-a na svijetu.

Dogovori iz Rijada

Američki predsjednik Donald Trump razgovarao je s Mohamedom bin Zayedom Al Nahyanom, princom prijestolonasljednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata, naglasivši borbu protiv “finansiranja terorističkih grupa”, saopćeno je iz Bijele kuće.

“Lideri su se složili o važnosti provedbe dogovora postignutih u Rijadu o borbi protiv terorizma i finansiranja terorističkih grupa”, saopćeno je.

“Dodatno, predsjednik je naglasio važnost održavanja ujedinjenog Vijeća za zaljevsku saradnju, koje će promovirati regionalnu stabilnost, ali nikada na račun eliminacije finansiranja radikalnog ekstremizma ili poraza terorizma.”

Zamjenica glasnogovornika Bijele kuće Sarah Sanders rekla je novinarima: “Nastavljamo razgovarati s raznim članovima u regiji. Nastavit ćemo to i nadgledat ćemo.”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron drugi put u 24 sata razgovarao je sa katarskim emirom, šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem o načinima rješavanja krize.

Macron je izrazio spremnost Francuske da djeluje kao medijator i naglasio važnost dijaloga kako bi se održala stabilnost u regiji. Francuski predsjednik razgovarao je i sa saudijskim kraljem Salmanom i iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem. 

Bahrein je u četvrtak zatražio da se Katar udalji od Irana i prestane podržavati “terorističke” grupe. 

“Katar mora promijeniti svoj put i vratiti se ranijim obavezama, mora zaustaviti medijske kampanje i udaljiti se od našeg neprijatelja broj jedan, Irana”, izjavio je ministar vanjskih poslova, šeik Khalid bin Ahmed al-Khalifa.

“Mora shvatiti da su njegovi interesi s nama, ne sa drugom zemljom koja pravi zavjere protiv nas, želi da dominira nad nama i da nas podijeli. Mora prestati podržavati terorističke organizacije, sunitske ili šiitske, i njegova politika mora biti za dobrobit njegovog naroda.”

‘Emir Kuvajta je glasnik dobra’

Kuvajtski emir, šeik Sabah Al Ahmad Al Sabah otišao je iz katarske prijestolnice Dohe nakon što se sastao s katarskim emirom, šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem, s kojim je razgovarao o aktuelnoj krizi.

Kuvajtski emir je prije toga bio na razgovorima u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ministar vanjskih poslova Bahreina, šeik Khalid bin Ahmed al-Khalifa rekao je da je “emir Kuvajta glasnik dobra”, prenose saudijske novine Mecca.

“Međutim, politika Katara ne garantira uspjeh u njegovim nastojanjima. Nećemo se ustručavati da zaštitimo naše interese i sve opcije su otvorene kako bismo se zaštitili od Katara.”

Istovremeno, UAE je zaprijetio da će nametnuti ekonomski embargo Kataru.

Ministar vanjskih poslova Anwar Gargash rekao je Reutersu da će biti još ekonomskih mjera protiv Katara ako bude potrebno.

U međuvremenu je ova država zaustavila sve poštanske usluge za Katar. Kako navodi državna novinska agencija, sve pošiljke koje još nisu isporučene bit će vraćena po utvrđenim procedurama.  

Ujedinjeni Arapski Emirati u srijedu su zabranili svojim građanima da izražavaju naklonosti prema Kataru, a oni koji se na to ogluše mogu biti kažnjeni zatvorom u trajanju do 15 godina i novčanom kaznom od najmanje 136.000 dolara.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein su saopćili ranije kako prekidaju sve diplomatske veze s Katarom.

Nakon toga, ovim zemljama su se pridružili Jemen i Mauritanija, dok je Jordan smanjio diplomatsko predstavništvo u Kataru i ukinio dozvolu za emitiranje Al Jazeere.

Saudijska Arabija je optužila je Katar za veze “s različitim terorističkim i sektaškim grupama, uključujući Muslimansku braću, Al-Kaidu, Islamsku državu Irak i Levant i oružane grupe koje podržava Iran”.

Katar negira optužbe

Saudijska Arabija je, također, zatvorila granicu s Katarom i obustavila zračni i morski saobraćaj s tom zemljom, pozvavši sve zemlje da urade isto.

Međunarodno priznata Vlada u Jemenu prekinula je diplomatske odnose s Katarom, optužujući ga za saradnju sa šiitskim pokretom Husi, bliskom Iranu, prenijela je državna agencija Saba.

Nakon što je hakiran internetski sajt Katarske novinske agencije, kada su objavljene informacije, lažno pripisane katarskom emiru, šeiku Tamimu bin Hamadu Al Thaniju, oba emitera sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima dala su veliku pažnju netačnoj vijesti, pozvavši goste kako bi raspravljali i osudili navedeni govor.

Vlada Katara kategorično je negirala da su ikad date izjave u kojoj je čelnik države iskazao podršku Iranu, Hamasu, Hezbollahu i Izraelu, dok je navodno istovremeno sugerirao da predsjednik SAD-a Donald Trump neće dugo biti na vlasti.

Izvor: Al Jazeera