Tillerson: Trump želi obnovu odnosa s Rusijom

Rex Tillerson ne može komentirati detalje istrage o Rusiji (AP)

Američki državni sekretar Rex Tillerson je izjavio da je predsjednik Donald Trump zatražio od njega da obnovi odnose Sjedinjenih Američkih Država s Rusijom i da ne dozvoli da ga u tome spriječe politička previranja povodom moguće povezanosti Rusije s Trumpovom predizbornom kampanjom.

Tillerson je istakao da su odnosi Washingtona s Moskvom na niskom nivou i da se pogoršavaju te da je Trump od njega zatražio da te odnose stabilizira i obnovi uzajamno povjerenje, prenosi AP.

Američki državni sekretar je to izjavio u Wellingtonu, na Novom Zelandu, gdje se sastao s premijerom Billom Englishom tokom kratke posjete.

Tillerson je napomenuo da ne može komentirati detalje istrage o Rusiji, niti o tome da li bi njen ishod mogao dovesti do pada američke administracije, jer “nema direktna saznanja o tome”.

Detalji istrage

Trump mu je, objasnio je on, kazao da ne dozvoli da ga u radu na odnosima s Moskvom omete “prašina koja se digla” zbog istrage, prenosi Tanjug.

“Jasno mi je rekao da djelujem kojim tempom želim i u oblastima u kojim smatram da bismo mogli ostvariti napredak. U druga pitanja zaista nisam umiješan”, rekao je Tillerson.

Na pitanje o Trumpovim provokativnim porukama na Twitteru, uključujući one u kojima je kritizirao londonskog gradonačelnika Sadiqa Khana nakon napada na Londonskom mostu proteklog vikenda, on je odgovorio da “predsjednik ima vlastite, jedinstvene načine komuniciranja s američkim narodom i svijetom”.

“Dobro se služi time i nemam namjeru dijeliti mu savjete o tome kako da komunicira. To je njegova stvar”, zaključio je Tillerson.

Izvor: Agencije