Sukobi na Filipinima ulaze u treću sedmicu

Filipinska vojska je 23. maja pokrenula akciju hapšenja lidera pokreta Maute Isnilona Hapilona (Reuters)

Sukobi u filipinskom gradu pod opsadom Marawiju, između pripadnika sigurnosnih snaga i boraca grupe Maute, ogranka grupe Islamska država Irak i Levant, u kojima je smrtno stradalo 76 ljudi, ulaze u treću sedmicu.

U sukobima je do sada poginulo 38 civila, a ubijeno je i 120 boraca grupe Maute.

Mujiv Hataman, guverener regije Mindanao, kojoj pripada Marawi, prilikom razgovora s novinarom Anadolije pozvao je sve grupe da pruže podršku državi u borbi protiv grupa Abu Sayyaf i Maute.

”Podržavamo napore predsjednika [Rodrigo Duterte] da iskorijeni terorizam. Podržavamo ga u svakom pogledu kako bi ova pobuna bila okončana u što je moguće kraćem vremenu. Lokalni lideri bi trebali biti na čelu borbe protiv terorizma i ekstremizma”, smatra Hataman.

Spremni za dugu opsadu

Carlito Galvez, komandant Zapadnog Mindanaoa, izjavio je da u Marawiju postoje podzemni tuneli i podrumi koje ne može uništiti ni bomba od oko 230 kilograma.

Vojni zvaničnici tvrde kako su se članovi Mautea pripremili za dugu opsadu i da borci hranu i oružje kriju u tunelima i podrumima.

Pretpostavljaju da se u gradu nalazi između 40 i 200 boraca.

Filipinska vojska je 23. maja pokrenula akciju hapšenja lidera pokreta Maute Isnilona Hapilona, nakon čega su izbili sukobi boraca i vojske.

Borci su u noći sa ponedjeljka na utorak zauzeli grad Marawi, u kojem su kidnapirali 11 civila, među kojima je i lokalni svećenik, te zapalili katedralu, zatvor i dvije škole.

Izvor: Agencije