Pobunjenici krenuli u ofanzivu na Raqqu

Sirija, Raqqa, SDF
Savez kurdskih i arapskih boraca, prema koaliciji predvođenoj SAD-om, stegnuo je 'omču' oko ISIL-a (Reuters)

Sirijski pobunjenici koje podupiru Sjedinjene Američke Države u borbi protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) u utorak su objavili početak napada na Raqqu, neslužbenu sirijsku prijestolnicu ISIL-a.

Napad na Raqqu stvorit će dodatni pritisak na samoprozvani kalifat skupine kojoj prijeti poraz u drugom najvećem iračkom gradu Mosulu i koja se povlači diljem Sirije, prenosi Hina.

SDF, savez kurdskih i arapskih snaga koje podržava koalicija koju predvodi SAD, kaže da će kontrolu nad tim gradom nakon borbi predati civilnom vijeću, što je metoda već viđena u područjima u kojima su njihove postrojbe odnijele vojnu pobjedu.

Žestoka reakcija stiže iz Turske, koja Jedinice narodne zaštite smatra terorističkom organizacijom, povezanom sa Radničkom partijom Kurdistana. 

“Kao što znate, u toku je operacija u Raqqi, koju Sjedinjene Američke Države izvode s terorističkim elementima u tom području. Iako smo ih više puta upozoravali, naši saveznici i prijatelji, nažalost, surađuju s terorističkim skupinama, vjerujući da jednu terorističku organizaciju mogu uništiti drugom”, rekao je turski premijer Binali Yildirim.

‘Omča’ oko glavne baze ISIL-a

Koalicija koju predvodi SAD izvršava zračne napade u okviru velike ofenzive za preuzimanje kontrole nad Raqqom, koji predstavlja srce teritorija ISIL-a u Siriji.

Glasnogovornik koalicije pod vodstvom SAD-a nedavno je kazao da je savez kurdskih i arapskih boraca zauzeo 350 kvadratnih kilometara u provinciji Raqqa te su na taj način stegnuli ‘omču’ oko glavne baze skupine ISIL.

Između tri i četiri tisuće boraca ISIL-a se navodno kriju u Raqqi, kazao je tada pukovnik Ryan Dillon za agenciju Reuters, gdje su nastavili organizirati obranu protiv očekivanog napada.

Od početka sukoba u Siriji, u ožujku 2011. godine, više od 320.000 ljudi je poginulo, a milijuni su raseljeni, navode agencije.

Izvor: Al Jazeera i agencije