Nove droge odnose sve više života u Evropi

U Evropi je i dalje najpopularnija marihuana, zatim dolaze kokain, MDMA (bitan sastojak ekstazija) i amfetamini (Reuters)

Predoziranje narkoticima odnosi sve više života u Evropi, gdje kola velik broj novih tvari opasnih za zdravlje, upozorava Evropski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama EMCDDA u svom izvještaju objavljenom u utorak.

Konzumiranje narkotika „i dalje je veliki izazov za europska društva“, ističe se u izvještaju, u kojem se navodi da je „više od 93 miliona Evropljana“, ili više od četvrtine osoba od 15 do 64 godine „imalo iskustva“ s drogama.

U Evropi je i dalje najpopularnija marihuana, zatim dolaze kokain, MDMA (bitan sastojak ekstazija) i amfetamini (amfetamin i metamfetamin).

U izvještaju koje se temelji na podacima prikupljenim 2015. i 2016. godine, na prvom mjestu se ističe „ozbiljan“ i „zabrinjavajući“ porast broja smrti zbog predoziranja u 28 zemalja Evropske unije, u Turskoj i u Norveškoj (8.441 smrtni slučaj u 2015. što je povećanje od šest posto u odnosu na 2014), „uglavnom povezanih s heroinom i s drugim opijatima“ (dobivenim od opijuma).

Također se iz EMCDDA napominje kako u državama poput Francuske, Danske, Irske i Hrvatske, predoziranje opijatima koji se koriste u zamjenskim terapijama (uglavnom metadonskoj) ubija više od heroina.

Nove tvari veliki izazov

Drugi veliki razlog za zabrinutost, ističe EMCDDA, jesu „nove psihoaktivne tvari“ (sintetske droge i proizvodi) koji su „i dalje veliki izazov za javno zdravstvo u Evropi“, tim više što se brzo zamjenjuju novima i prodaja im je sve bolje organizirana, ponajviše „na internetu i ilegalnom tržištu“.

Evropski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama naročito je zabrinut zbog novih sintetskih opijata s velikim udjelom aktivne tvari koji djeluju poput heroina i morfija, a rašireni su u Evropi i u Sjevernoj Americi.

Među njima su fentanili, veoma jaki sedativi koji svake godine odnosi desetke hiljada života zbog predoziranja, naročito u Sjevernoj Americi.

U Evropi je u vezi s tom supstancom već zabilježeno „više od 50 smrtnih slučajeva“, konstatira se u izvještaju.

Izvor: Agencije