Katarski šef diplomatije: Upitna budućnost GCC-a nakon krize

Saudijska Arabija, UAE, Egipat, Jemen i Bahrein su prekinuli sve diplomatske veze s Katarom (Al Jazeera)

Katarski ministar vanjskih poslova Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani govorio je za Al Jazeeru o krizi nastaloj nakon što su nekoliko članica Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja te druge zemlje prekinule diplomatske odnose s Katarom.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, Jemen i Bahrein su saopćili ranije kako prekidaju sve diplomatske veze s Katarom.

  • Zbog čega je došlo do krize?

– Izražavamo žaljenje i iznenađenje zbog eskalacije protiv Katara. Ne znamo da li su postojali pravi razlozi iza krize, ili skriveni, za koje ne znamo. Ako postoje stvarni razlozi za ovu krizu, moglo se o njima raspravljati na sastanku GCC-a, koji se desio prije nekoliko sedmica, ali ništa nije rečeno, niti se o nečemu raspravljalo. Također, ništa nije rečeno tokom američko-islamsko-arapskog samita u Rijadu. Dakle, ništa nije rečeno na ovim događajima i nismo imali pokazatelje da će kriza eruptirati.

To pokazuje da su saudijski i mediji koje finansiraju Ujedinjeni Arapski Emirati lažirali vijesti protiv Katara i izmsilili laži. Ova medijska kampanja desila se tek nakon hakerskog incidenta. Masivna medijska kampanja protiv Katara, koja je uvrijedila Katar i njegove lidere, bila je bez presedana po standardima GCC-a. Mi u Kataru nismo birali ovaj put. S tim smo se suočili sa strpljenjem i mudrošću.

  • Emir Sheikh Tamim je trebao večeras održati govor, ali ga je odgodio. Zašto?

– Emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani trebao je održati govor u kojem bi se obratio naradu Katara večeras, ali je dobio poziv od kuvajtskog emira, koji ga je zamolio da to odgodi, kako bi imao vremena za rješenje krize. Emir Kuvajta je bio posrednik u rješavanju krize iz 2014. godine.

Mjere poduzete protiv Katara su bile bez presedana i jednostrane. Mi u Kataru nismo poduzeli nikakve slične korake, mi vjerujemo da se spor može riješiti kroz diskusuju i međusobno poštovanje. Primio sam pozive od mnogih bratskih i prijateljskih ministara vanjskih poslova, koji su podržali napore da se kriza riješi. Nekoliko ratova se vodi u arapskom svijetu, Postoji kriza u Siriji, Libiji i Jemenu i veoma nam je čudno da je GCC odlučio napasti Katar u ovom određenom momentu.

Ovo dovodi do realnih pitanja o budućnosti GCC-a, zemalja koje su u suštini jedan narod, koji dijeli isti jezik i ima porodične veze između sebe. Ipak, odbijamo da neki u GCC pokušavaju nametnuti svoju volju Kataru, ili se miješati u njegove unutrašnje poslove. Ovo odbijamo. Ipak, mislimo da postoji veliki upitnik kada je u pitanju GCC. 

  • Kako će ova kriza utjecati na život ljudi u Kataru?

– Nekoliko kriza je pogodilo Katar. Bio je državni udar 1996. i kriza 2014. godine između GCC-a i Katara. I to smo nadvladali. Katar će se osloniti na sebe da svojim državljanima i onima koji tu borave osigura normalan život. Imamo programe koji će osigurati normalan život i nastaviti građevinske projekte.

Katar je pod klevetničkom medijskom kampanjom. Priče o ekonomskim poteškoćama u Kataru kao rezultat trenutne krize su netačne. Jedino smo pogođeni ako govorimo o granicama sa Saudijskom Arabijom. Osim toga, nismo pogođeni, jer još imamo pristup svijetu putem međunarodnih voda i međunarodnog aviosaobraćaja.

  • Kako će ovo utjecati na odnose sa SAD-om?

– Katar se suočava s ogromnom kampanjom protiv njega na Zapadu, pogotovo od ambasadora jedne od zemalja GCC-a, što je kršenje konvencija. Kampanja protiv Katara u kojoj se optužuje za terorizam dolazi iz marginalnih institucija. Naši odnosi sa SAD-om su razvijeni kroz zvanične institucije i jaki su. Odnosi Katara i SAD-a nisu napravljeni u marginalnim grupama, nego u zvaničnim američkim vladinim institucijama. Imamo strateško partnerstvo sa SAD-om, jaki smo partneri u borbi protiv terorizma i usmjereni prema miru na Bliskom istoku. 

Izvor: Al Jazeera