Gabriel: Njemačka nema izbora, povlači vojnike iz Incirlika

Turska spječava njemačke poslanike da posjete 250 njemačkih vojnika stacioniranih u Incirliku (Reuters)

Njemačka nema izbora nego da povuče svoje snage iz zračne baze Incirlik u Turskoj, pošto turska Vlada neće dozvoliti svim poslanicima Bundestaga posjetu njemačkim vojnicima tamo, izjavio je u ponedjeljak njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel, prenose agencije.

“Turska je jasno stavila do znanja kako iz domaćih političkih razloga ne može dozvoliti posjetu svih zastupnika”, rekao je on na konferenciji za novinare poslije razgovora s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom.

Njemačkim poslanicima mora se omogućiti da posjete Bundeswehr, jer njegove operacije odobrava Parlament.

“Turska mora shvatiti kako u ovoj situaciji mi moramo prebaciti njemačke vojnike iz Incirlika”, kazao je Gabriel.

U toj situaciji, kako je naveo, Bundestag će zatražiti od Vlade da pronađe drugu lokaciju za njemačke vojnike koji se trenutno nalaze u Incirliku.

Može u Konyu, ne u Incirlik

Cavusoglu je ranije u ponedjeljak kazao kako bi parlamentarna delegacija Njemačke mogla posjetiti NATO bazu u Konyi, ali je nagovijestio kako i dalje nije moguća posjeta aviobazi Incirlik, na jugu Turske.

“Trenutno je posjeta NATO bazi u Konyi moguća, prije nego Incirliku“, rekao je Cavusoglu poslije razgovora s Gabrielom, prenosi Reuters.

Veze između Njemačke i Turske su naglo opale uoči turskog referenduma koji je održan 16. aprila.

Turska već neko vrijeme sprečava njemačke poslanike da posjete 250 njemačkih vojnika stacioniranih u bazi u Incirliku, gdje se nalaze kao dio koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant, uz obrazloženje kako Berlin morati poboljšati svoje ponašanje.

Izvor: Agencije