UN: Zahtjev za zatvaranje Al Jazeere neprihvatljiv napad

Al-Hussein je ekstremno zabrinut zbog zahtjeva Kataru da zatvori medijsku mrežu Al Jazeera (Al Jazeera)

Visoki komesar UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad al-Hussein je nazvao zahtjev bloka predvođenog Saudijskom Arabijom za zatvaranje Al Jazeere neprihvatljivim napadom na slobodu izražavanja i mišljenja.

“Al-Hussein je veoma zabrinut zbog zahtjeva Kataru da zatvori medijsku mrežu Al Jazeera, kao i drugih medijskih kuća“, kazao je Husseinov glasnogovornik Rupert Colville.

“Bez obzira da li ih gledate, da li vam se sviđa ili da li se slažete sa uredničkim stajalištima, Al Jazeerini arapski i engleski kanali su legitimni i imaju milione gledatelja“, kazao je on.

Nerazumno insistiranje

Colville je kazao da, ako države imaju problem sa stvarima koje se emitiraju na televizijskim kanalima drugih zemalja, onda su slobodne da javno diskutiraju o tome i da ih ospore, ali da je insistiranje na zatvaranju tih kanala neobično, bez presedana i očigledno nerazumno.

Prošle sedmice je blok prevođen Saudijskom Arabijom dao 10 dana Kataru da ispuni 13 zahtjeva kako bi se prekinula diplomatska kriza u Zaljevu. Između ostalog, zemlje traže da se zatvori Al Jazeera, turska vojna baza u Kataru i da se prekinu odnosi s Iranom.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su prekinuli diplomatske veze sa Katarom i 5. juna uveli sankcije toj zemlji, optužujući je da podržava terorizam. Doha odbacuje sve optužbe.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Katarski ministar odbrane Khaled al-Attiya doputovao je u Ankaru, gdje će se sastati sa turskim kolegom Fikrijem Isikom, a kasnije i predsjednikom Reccepom Tayyipom Erdoganom. A katarski šef diplomatije u posjeti je Washingtonu. Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani kaže da je Doha spremna da razgovara sa blokom koji predvodi Saudijska Arabija, pod uslovom da su njihovi […]

Published On 30 Jun 2017

Turske snage će učestvovati u zajedničkim vježbama u okviru odbrambenog sporazuma između Dohe i Ankare…

Published On 30 Jun 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO