Trump izvrijeđao televizijsku voditeljicu

Donald Trump, Mediji
Od izbora Trump ustrajno napada vodeće američke medije koje smatra neprijateljskima i proziva ih za širenje lažnih vijesti (Reuters)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump je putem Twittera vrlo lično napao američku televizijsku voditeljicu Miku Brzezinski nazvavši je “ludom” i tvrdeći da je odbio susret s njom dok je krvarila nakon “face liftinga”.

Trumpova uvredljiva poruka na Twitteru naišla je na snažne kritike i među njegovim republikancima, prenosi Hina.

Mete posljednjeg Trumpovog napada na medije bili su voditelji emisije “Morning Joe”, političkog talk showa televizijske mreže MSNBC na kojoj je i sam često gostovao tokom predsjedničke kampanje.

Napad Trumpa

“Čuo sam da slabo gledani @Morning_Joe govori loše o meni (ne gledam to više). Zašto su onda luda Mika niskog IQ-a, zajedno sa Psiho Joem, došli u Mar-a-lago tri noći za redom oko Nove godine”, pitao je Trump u svojoj poruci na Twitteru.

Tokom predizborne kampanje voditelji Joe Scarborough i Mika Brzezinski bili su kritizirani zbog čestih prijateljskih telefonskih interviewa s Trumpom, no on se nakon izbora okrenuo protiv njih.

Trump, čiji Twitter račun prati gotovo 33 miliona sljedbenika, tvrdi da je par “insistirao da mu se pridruži” u Mar-a-Lagu, njegovom ekskluzivnom klubu i hotelu na Floridi, gdje je proveo mnoge vikende od stupanja na dužnost.

Val osuda

Trump je u poruci ustvrdio da je odbio susresti se s njima i dodao da je u to vrijeme Brzezinski “teško krvarila od face-liftinga”, operacije zatezanja kože lica i vrata.

Trumpova poruka je izazvala val osuda.

“Tužan je dan za Ameriku kada predsjednik svoje vrijeme provodi ponašajući se nasilnički, lažući i bavi se sitnim ličnim napadima umjesto da radi svoj posao”, rekla je u izjavi glasnogovornica MSNBC-a Lorie Acio.

Brzezinski je na svom Twitter računu objavila fotografiju kutije pahuljica Cheerio, koje se često daju maloj djeci za doručak, s porukom “napravljeno za male ruke”.

Slika se jasno referira na kampanju 2016. godine kada se jedan od Trumpovih republikanskih protukandidata šalio na račun Trumpovih “malih ruku”, što je očito uznemirilo Trumpa i izazvalo njegove reakcije.

Dostojanstvo položaja

Scarborough nije direktno odgovorio ali je na Twitteru prenio komentare drugih, uključujući onaj historičara Michaela Beschlossa koji se bavi američkim predsjednicima, a koji je podsjetio na pismo u kojem je prvi predsjednik Gorege Washington napisao da predsjednik mora čuvati dostojanstvo tog položaja.

Senator Ben Sasse, republikanac kritičar Trumpa, napisao je da Trump treba prestati vrijeđati na Twitteru. “To nije normalno i ispod je dostojanstva položaja”, napisao je Sasse u poruci.

Lindsey Graham, istaknuti republikanski senator iz Južne Karoline, na Twitteru je napisao da je Trumpov komentar “ispod nivoa predsjedničkog položaja  i predstavlja ono što je krivo s američkom politikom, a ne veličinu Amerike”.

Zlostavljanje na internetu

CNN-ov voditelj Jake Tapper prenio je na Twitteru Trumpov komentar uz pitanje Melaniji Trump “kako ide kampanja prve dame protiv zlostavljanja na internetu?”. Melania Trump je uoči izbora najavila kako će se kao predsjednikova supruga posvetiti suzbijanju cyber-bullyinga, odnosno zlostavljanja na internetu.

Od izbora Trump ustrajno napada vodeće američke medije koje smatra neprijateljskima i proziva ih za širenje lažnih vijesti, posebno CNN, MSNBC, New York Times, Washington Post ali i druge.

Mika Brzezinski je demokrat i kćer nedavno preminulog savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednika Jimmyja Cartera (1977-1981) Zbigniewa Brzezinskog. Joe Scarborough je bivši republikanski kongresmen s Floride.

Izvor: Agencije