Potvrđeno: Sarin korišten u napadu u Siriji

Brojna djeca stradala su u napadu (AP)

Istraga međunarodne Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) potvrdila je da je nervni plin sarin upotrijebljen u napadu 4. aprila na sirijski grad, usmrtivši više od 90 ljudi.

Ubistva civila u Khan Sheikhounu, među kojima su bili brojne žene i djeca, izazvala je osude širom svijeta.

Tada su objavljeni snimci djece koja se tresu uslijed napada.

Generalni direktor OPCW-a Ahmet Uzumcu rekao je da se u tom sirijskom gradu dogodio “zločin” i dodao da “počinioci tog strašnog napada moraju odgovarati”.

Istraga nije utvrdila ko je kriv za napad. Nalaz istrage će se koristiti kao baza na osnovu koje će zajednički tim Ujedinjenih naroda i OPCW-a procijeniti ko je odgovoran.

Zapadne zemlje optužile su vojsku predsjednika Bashara al-Assada za napad za koji se sumnja da je izveden hemijskim oružjem, dok su sirijske vlasti to negirale i navele da su pogodile pobunjeničko skladište u kojem su bile te hemikalije.

Trump odgovorio raketnim napadom 

Kao odgovor na taj hemijski napad američki predsjednik Donald Trump odobrio je napad krstarećim raketama na sirijsku bazu Al Shayrat u noći na 7. april.

Zajednička komisija UN-a i OPCW-a ranije je zaključila da su snage sirijske vlade izvele napade hlorom 2014. i 2015. Komisija je također procijenila da je grupa Islamska država Irak i Levant koristila iperit 2015. godine.

Trump je upozorio vlasti Bashara al-Assada da ponovo ne posegnu za upotrebom plinom u ratu u zemlji. Američki ministar odbrane Jim Mattis rekao je da je to upozorenje ozbiljno shvaćeno.

Organizacija je nastojala da odbrani metodologiju upotrijebljenu u istrazi.

Istražitelji nisu posjetili mjesto napada, smatrajući da je suviše opasno, već su analizirali uzorke žrtava i preživjelih i intervjuirali svjedoke.

OPCW je naveo u saopćenju da je upotrijebljena rigorozna metodologija koja je uzimala u obzir usaglašavanje između iskaza svjedoka, istrage dokumenata i drugih podataka te karakteristike uzoraka koje je osigurala sirijska vlada.

Izvor: Agencije