British Airwaysu odobreno korištenje aviona i osoblja Qatar Airwaysa

British Airways je, kada je štrajk najavljen, saopćio da će sve klijente odvesti na željene destinacije (Getty Images)
British Airways je, kada je štrajk najavljen, saopćio da će sve klijente odvesti na željene destinacije (Getty Images)

Vlasti Ujedinjenog Kraljevstva su dale odobrenje British Airwaysu da koristi avione i posadu Qatar Airwaysa tokom planiranog štrajka članova posade britanskog avioprijevoznika.

Britansko ministarstvo transporta je u petak objavilo to odluku, navodeći da je ona donesena zbog savjeta vlasti civilne avijacije te zemlje.

Posada British Airwaysa planira da u subotu započne 16-odnevni štrajk zbog spora o platama i sankcijama zaposlenicima.

Saradnja aviokompanija

British Airways je, kada je štrajk najavljen, saopćio da će sve klijente odvesti na željene destinacije, kao što je bio slučaj tokom prethodnih  štrajkova.

Aviokompanija je 21. juna, nakon dogovora s Qatar Airwaysom, zatražila od britanskih vlasti odobrenje da upotrijebi devet katarskih aviona i posadu.

Qatar Airways i British Airways već usko sarađuju. Obje kompanije su partneri u OneWorld alijansi, a Qatar Airways, koji ima sjedište u Dohi, ima 20 posto udjela u matičnoj kompaniji British Airwaysa – International Airlines Group.

Izvor: Agencije


Povezane

Avioni British Airwaysa od jutros ponovno uzlijeću sa dva najveća londonska aerodroma, nakon što su jučer otkazani svi letovi zbog pada računarskog sistema izazvanog nestankom struje. Iz kompanije upozoravaju da su kašnjenja i otkazivanja letova i dalje moguća.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO