Vlada Venecuele: Glumac iz helikoptera napao zgradu vlade

Vlada je Perezov napad nazvala 'terorističkim činom' (Reuters)

Odmetnuti policijski oficir koji stoji iza helikopterskog napada na zgrade venecuelanske vlade, zvijezda je akcijskog filma.

Vlada predsjednika Nicolasa Madura saopćila je u srijedu da je Oscar Perez – pilot, ronilac i padobranac, odgovoran za pucanje i ispaljivanje granata na ministarstvo unutrašnjih poslova i Vrhovni sud te otmicu helikoptera.

Taj incident, u kojemu nije bilo ozlijeđenih, vlada je nazvala “terorističkim napadom”, prenosi Hina.

Opozicijski čelnici dovode u pitanje vladinu verziju događaja i navode da je to možda namješteno kako bi se skrenula pozornost s nastojanja Madura da promijeni ustav.

Kriza u Venecueli

Venezuela se nalazi usred političke i ekonomske krize koja je potaknula masovne proteste.  Protesti protiv Madura traju već tri mjeseca. Mnogi su Venecuelanci bijesni na Madurovu vladu, koju optužuju za sve veću inflaciju, nestašice svega – od hrane do lijekova, te za gušenje ljudskih prava.

Demonstranti traže izbore, oslobađanje uhapšenih aktivista, međunarodnu pomoć i autonomiju parlamenta koji je pod vodstvom opozicije većine. U protestima je dosad poginulo najmanje 75 osoba.

Borba protiv tiranije

U videosnimci objavljenoj na društvenim medijima Perez je rekao da se bori protiv tiranske i podle vlade.

Po nekim izvještajima, helikopter je za sobom vukao natpis na kojemu je pisalo “Sloboda!”.

Perez (36) je bio producent i glumac u venecuelskom akcijskom filmu iz 2015. nazvanom “Odgođena smrt”. U filmu se radi o spašavanju otetog poslovnog čovjeka i uključuje scene u kojima on puca iz helikoptera i izranja iz vode.

Policija je pokrenula potragu za Perezom.

Izvor: Agencije