Vojska: Civili u Marawiju primorani na seksualno ropstvo

Kina je donirala gotovo 300.000 američkih dolara za operacije pomoći i obnove Marawija (EPA)

Civili koje naoružani pobunjenici u filipinskom gradu Marawiju drže kao taoce primorani su pljačkati domove, boriti se protiv vladinih snaga i služiti kao seksualno roblje za pobunjenike, priopćila je filipinska vojska.

Pozivajući se na svjedočanstva sedam stanovnika Marawija koji su pobjegli ili su spašeni, iz vojske su kazali da su neki od talaca primorani prijeći na islam, nositi ozlijeđene borce ili se udati za pobunjenike iz skupine Maute koji su lojalni ISIL-u, javlja agencija Reuters.

“To se događa unutar Marawija i to je veoma očito. To su zle osobe”, rekao je glasnogovornik vojske Jo-Ar Herrera na konferenciji za novinare.

Neki od izbjeglih su ispričali da su tijela stanovnika ostavljena na ulicama, neka od njih i tjednima, te da su civili prestrašeni vladinim zračnim udarima i granatiranjem koji su dijelove Marawija sravnili sa zemljom.

Kina donirala novac za obnovu Marawija

U međuvremenu je potvrđeno da je Kina donirala gotovo 300.000 američkih dolara za operacije pomoći i obnove Marawija.

Zhao Jianhua, kineski veleposlanik na Filipinima, uručio je ček na taj iznos filipinskom predsjedniku Rodrigu Duterteu, javlja Xinhua.

“Donacija će značajno uvećati sredstva ministarstva zdravstva i ministarstva za socijalnu pomoć i razvoj – dvije ruke vlade koje trenutno organiziraju razne medicinske i socijalne operacije u Marawiju, uključujući medicinske konsultacije, evakuaciju i logističku podršku”, navodi se u priopćenju iz filipinske predsjedničke palače.

Predsjednik Duterte je obećao ponovno izgraditi Marawi koji je razoren sukobima koji traju posljednjih 37 dana.

Izvor: Agencije