Orban: Ne želimo nijednog migranta, čak ni privremeno

Viktor Orban kaže kako Mađari ne žele prihvatiti ilegalne migrante - niti jednog, čak ni privremeno (AP)

 

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je da Mađari “ne žele prihvatiti ilegalne migrante – niti jednog, čak ni privremeno”. 

Govoreći na skupu svoje stranke Fidesz u Budimpešti, rekao je kako postoje dva ključna pitanja koja stavljaju na kušnju europsko jedinstvo, a to su migracije i smjer u kojem ide Europska unija.

Po njegovim riječima, u Mađarskoj postoji široki konsenzus glede potrebe da se zaštite migrantska politika zemlje i ekonomska neovisnost od intervencije EU-a.

“Mađari ne žele dati Bruxellesu kontrolu nad Mađarskom”, naglasio je. 

Što se tiče budućnosti EU-a, smatra da je pitanje ide li ona prema “Europi Bruxellesa ili Europi država članica”.

Osim toga, i pitanje migranata i smjer u kojem ide Europa imaju povijesnu važnost za EU.

‘Evropa nacija – realnost, a ne euroskepticizam’

Orban smatra da su “oni koji zagovaraju Europu nacija realisti, a ne euroskeptici”.

“Eurorealisti žele izgraditi EU na čvrstim temeljima, a ne na pijesku. Realnost Europe nacija je jedina politička osnova, ali ona danas postoji”, rekao je.

“Niti jednoj naciji ne može se narediti s kim mora živjeti u svojoj vlastitoj zemlji i to je suverena odluka koju svaka zemlja mora sama donijeti”, smatra Orban.

Mišljenja je i da je propao multikulturalizam u Europi, te da EU sada pokušava to naplatiti zemljama članicama, uključujući Mađarsku.

Orban je rekao da EU pokušava raspodijeliti migrante i izbjeglice kojima je neopravdano dopušten ulazak u zapadnu Europu među zemljama koje su ih odbile pustiti na svoj teritorij, među kojima je Mađarska.

Prijedlog je Mađarske, nastavio je, da ih umjesto relociranja po zemljama članicama treba izbaciti iz Europe.

Također je rekao da je propala “iluzija masovne integracije” jer to u praksi ne funkcionira.

“Umjesto toga, stvaraju se paralelna društva s rastućim stopama kriminala i pogoršava se javna sigurnost, javlja se prijetnja terorizma i terorističkih napada”, kazao je.  

Napad na Sorosa

Osvrnuo se i na američkog bogataša Georgea Sorosa. Orban, nekoć Sorosev stipendist, optužio je svog bivšeg dobročinitelja da koristi “predatorske nevladine organizacije” kako bi preplavio Europu migrantima i stvorio “transnacionalno carstvo”.

U travnju su Mađarskoj usvojili zakon koji je zaprijetio zatvaranju Srednjoeuropskog sveučilišta u Budimpešti koje Soros financira.

Orban je rekao da su migracije “dobar biznis” za Sorosa, ali da bi bio još i bolji da Mađarska “nije digla galamu oko toga”.

Nazvao je Sorosa “špekulantom na čelu velike mafijaške mreže koja predstavlja prijetnju miru u Europi”. 

“Razlog zašto je on tako ljut na Mađarsku i mene osobno jeste to što stojimo na putu njegovog velikog plana i velikog biznisa. Soros je objavio svoj program preseljenja migranata, financira NVO i krijumčare ljudima”, rekao je Orban.  

Izvor: Agencije