Trump prekinuo tradiciju iftara u Bijeloj kući

Nakon što je iftar večera prvi put organizirana 1805. godine, Bijela kuća ju je od 1996. pretvorila u tradiciju (Arhiva)

Predsjednik SAD-a Donald Trump nije održao iftar večeru po završetku ramazana i na taj način prekinuo je tu dugogodišnju muslimansku tradiciju u Bijeloj kući.

Zvaničnici Bijele kuće proveli su nekoliko mjeseci planirajući ovaj događaj, koji se svake godine obilježavao pod administracijama Billa Clintona, Georgea Busha mlađeg i Baracka Obame, ali ove godine to nije slučaj, prenosi Independent.

“Muslimani u SAD-u pridružili su se onima širom svijeta u toku svetog mjeseca Ramazana kako bi se usredotočili na djela vjere i milosrđa. Sada kada slave Bajram sa porodicom i prijateljima, oni nastavljaju sa tradicijom pomaganja susjedima i lomljenja hljeba sa ljudima iz svih sfera života”, navodi se u saopćenju Bijele kuće koje je objavljeno u subotu navečer.

Inicijativa Hillary Clinton

Nakon što je iftar večera prvi put organizirana 1805. godine, Bijela kuća ju je od 1996. pretvorila u tradiciju, na inicijativu tadašnje prve dame SAD-a Hillary Clinton.

Iftar je večernji obrok tokom Ramazana koja se obavlja u prvi sumrak, neposredno nakon zalaska sunca. Iftarom se završava dan posta, a najčešće se obavlja prije večernje molitve.

“U toku ovog praznika, mi se sjećamo koliko je važna milost, saosjećanje i dobra volja. Sa svim muslimanima širom svijeta, SAD obnavljaju posvećenost poštovanju ovih vrijednosti, Eid Mubarak (sretan Bajram)”, navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Izvor: Agencije