Trump: Obamacare je ‘mrtav’

Obamacare, Prosvjed, Protest
Obamina administracija tvrdila da je zakonom osiguranje prošireno na 20 miliona Amerikanaca (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump poručio je da je zakon o dostupnom zdravstvenom osiguranju, tzv. Obamacare, ‘mrtav’, ocijenivši da Amerikanci zaslužuju bolje.

Trump je na svojem predsjedničkom Twitter profilu naveo da tržišta osiguravajućih kompanija propadaju, a milijuni ljudi nemaju izbor.

Uz to je dodao poveznicu na internetsku stranicu Bijele kuće, gdje se nalazi odjeljak o ukidanju i zamjeni ‘Obamacarea’, koji je donesen za vrijeme bivšeg predsjednika Baracka Obame.

‘Veći troškovi i manje opcije’

“Obamacare je doveo do većih troškova i manje opcija za zdravstveno osiguranje za milijune Amerikanaca”, navodi se na veb-sajtu.

Kako se dodaje, Trump je obećao da će ukinuti i zamijeniti “tu katastrofu i to je točno ono na čemu radi s Kongresom”.

Američki Zastupnički dom usvojio je nedavno prijedlog zakona kojim se poništava veći dio Dostupnog zdravstvenog osiguranja, tzv. Obamacare te ga se zamjenjuje novim zdravstvenim planom republikanaca.

Obamacare je najupečatljivija reforma donesena tijekom mandata bivšeg predsjednika Baracka Obame.

Tisuće oboljelih osudile ukidanje 

Trump kaže da “ne funkcionira, a nije ni dostupan”, dok je Obamina administracija tvrdila da je njime zdravstveno osiguranje prošireno na 20 milijuna Amerikanaca koji ga nisu imali.

Tisuće oboljelih Amerikanaca na Twitteru su osudile ukidanje ‘Obamacarea’ i izrazili strahove da će izgubiti zdravstveno osiguranje.

U vrijeme Obame, osiguravajućim društvima je bilo zabranjeno da odbiju zdravstveno osiguranje ili naplaćuju više osobama s postojećim oboljenjima.

Izvor: Agencije