Nestao biskup, Vatikan zabrinut

Položaj Crkve u Kini predmet je pregovora Svete Stolice i Pekinga dugi niz godina (EPA)

Sveta Stolica je izrazila “ozbiljnu zabrinutost” za jednog od svojih biskupa u Kini, utvrdivši da ga se drži na nepoznatom mjestu zato što je “na silu odveden” iz svoje biskupije.

Direktor ureda za medije Svete stolice Greg Burke rekao je da je Stolica “iskreno ožalošćena” zbog situacije u kojoj je biskup Peter Shao Zhumin, za kojega smatra da je nestao iz svoje biskupije Wenzhou, na jugu zemlje.

“Biskupija i njegova porodica nemaju informacija o njemu, ne znaju koji je razlog njegova premještaja ni gdje ga se drži”, dodao je Burke.

Internetska stranica za vjerske informacije Asianews.it piše da je mons. Shao Zhumin u pritvoru od 18. maja.

‘Službena’ i Crkva ‘u podzemlju’

Njegovi prijatelji strahuju da ga vlasti možda pokušavaju prisiliti da iz Crkve “u podzemlju” (u ilegali), vjerne Svetoj stolici, pređe u službenu Katoličku crkvu u Kini koju zastupa Kinesko domoljubno katoličko udruženje (CPCA).

“Sveta stolica se nada da će se biskup Peter Shao Zhumin uskoro vratiti u svoju biskupiju i da će u miru moći vršiti svoju službu”, rekao je Burke.

Položaj Crkve u Kini, posebno podjela na “službenu” i Crkvu “u podzemlju”, predmet je pregovora Svete stolice i Pekinga dugi niz godina.

Kineski katolici, 5,7 miliona ljudi po službenim statistikama, a 12 miliona po nezavisnim izvorima, podijeljeni su između službene Katoličke crkve (CPCA) čije je svećenstvo podložno vlastima i Crkve “u podzemlju” poslušne Svetoj stolici.

No ta odvojenost nije stroga i te dvije Crkve su višestruko povezane.

Izvor: Agencije