London: Protesti prerasli u nasilje, povrijeđeni policajci

Prvobitno miran protest se u nedjelju navečer oteo kontroli, pa su demonstranti bacali predmete na policiju i palili vatru (Reuters)

Šest policajaca je povrijeđeno, od kojih su četvorica završila u bolnici, tokom protesta u Londonu, organiziranom zbog smrti jednog tamnoputog mladića, za šta demonstranti optužuju policiju, prenose agencije.

U gradskoj četvrti Forest Gate, u istočnom dijelu britanske prijestolnice, prvobitno miran protest se u nedjelju navečer oteo kontroli, pa su demonstranti bacali predmete na policiju i palili vatru, javljaju britanski mediji. 

Jedan policajac zadobio je povrede lica, a jedna policajka povrede glave.

Četiri osobe su uhapšene zbog prekršaja u koje spadaju izazivanje nereda, podmetanje požara i nanošenje štete.

Brutalno pretučen

Okupljeni su tražili pravdu za Edira Frederica Da Costu (25), koji je izgubio život 21. juna.

Demonstranti tvrde kako je on bio brutalno pretučen 15. juna nakon što je njegovo vozilo, u kome su bile još dvije osobe, zaustavila policija u Newhamu, na istoku britanske prijestolnice.

Kako kažu, pošto mu je slomljen vrat i nanijete povrede na glavi, Da Costa je smješten u bolnicu gdje se šest dana borio za život.

Komisija za žalbe je, međutim, ocijenila, kako on nije imao slomljen vrat niti bilo kakve povrede kičme, kao i da nije imao krvarenje u mozgu.

Izvor: Agencije