Protest Kijeva zbog Putinove posjete kampu na Krimu

Vladimir Putin, Kamp, Artek, Krim, Djeca, Mladi
Nakon ruske aneksije Krima 2014. te renoviranja i ulaganja, ljetni kamp ponovno je otvoren (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je na Krim, ukrajinski poluotok koji je Rusija anektirala 2014., a službeni Kijev njegovo je putovanje nazvao “kršenjem suvereniteta” Ukrajine. 

Na Krimu je ruski predsjednik u subotu posjetio ljetni kamp za mlade Artek na Crnome moru, nekadašnje ljetovalište sovjetske mladeži, objavio je Kremlj. 

Otvoren po Lenjinovoj zamisli 

“Ne tako nedavno Artek je proživljavao težak period. No, sada ponovno doživljava procvat i postaje međunarodni ljetni kamp”, rekao je ruski predsjednik u obraćanju mladima iz kampa, javlja Hina. 

Nakon raspada SSSR-a 1991., Artek je, poput Krima, ostao u neovisnoj Ukrajini.

Ondje su ljetovali mladi Ukrajinci, no 2009. je gotovo potpuno propao. Nakon ruske aneksije Krima 2014. te nakon renoviranja i velikih ulaganja, ljetni kamp ponovno je otvoren.

Artek je prvobitno otvoren 1925., po Lenjinovoj zamisli.

Najprije je bio sanatorij za djecu koja su bolovala od tuberkuloze, a potom su ondje preko ljeta boravili sovjetski pioniri. 

Ukrajina: Kršenje suvereniteta 

“Ovdje se uči ono temeljno: kako biti prijatelj. Sprijateljite se, doznajte odakle su ostala djeca vaše dobi i znajte da će ona zauvijek biti vaši prijatelji”, poručio je mladima Putin. 

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je Putinov posjet ljetnom kampu.

“Ukrajinska strana ovaj posjet smatra velikim kršenjem ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje”, stoji u priopćenju.

Izvor: Agencije