SAD poručuje Turskoj: Sirijski Kurdi vratit će nam oružje

Washington smatra YPG važnim saveznikom u borbi protiv ISIL-a u Raqqi, dok ga Turska smatra produženom rukom PKK-a (Reuters)

Sjedinjene Američke Države poručile su Turskoj kako će uzeti nazad oružje isporučeno kurdskoj miliciji YPG u sjevernoj Siriji nakon što poraze oružanu grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL), čime Washington želi otkloniti zabrinutost Ankare zbog naoružavanja Kurda na njenim granicama, objavila je u četvrtak Turska.

Izvor iz Ministarstva odbrane Turske rekao je da je američki ministar odbrane Jim Mattis turskom kolegi također obećao kako će mu svakih mjesec dana slati spisak oružja isporučenog YPG-u, napominjući da je prvi popis već poslan Ankari.

Turska smatra YPG produženom rukom zabranjene Radničke stranke Kurdistana (PKK), koja se bori protiv turskih vlasti na jugoistoku države od sredine 1980-ih. Tvrdi kako je oružje poslano YPG-u u prošlosti završilo u rukama PKK-a i upozorava da naoružavanje tih snaga smatra prijetnjom svojoj sigurnosti.

Washington smatra YPG važnim saveznikom u borbi protiv ISIL-a u Raqqi, glavnom uporištu ove oružane grupe u Siriji. Bitka za Raqqu počela je prije dvije sedmice, a ISIL je na pragu poraza i u iračkom Mosulu.

Prijetnje Erdogana

Mattis je rekao turskom ministru obrane Fikriju Isiku da se vode detaljne bilješke o opremi koja se šalje YPG-u i da će cjelokupno oružje biti vraćeno SAD-u nakon poraza ISIL-a, kazali su izvori.

U pismu ministru Mattis je također istakao da će arapski borci činiti 80 posto snaga koje će osloboditi Raqqu. Arapske snage kasnije će i držati taj grad.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je da će napasti YPG ako bude ugrožavao sigurnost Turske.

Turska je poslala vojna pojačanja, uključujući vojnike, vozila i opremu, u sjevernu Siriju, gdje se bori protiv ISIL-a i YPG-a, kazao je sirijski izvor.

Turski zvaničnici to nisu komentirali, no Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) tvrdi da se turska pojačanja kreću južno od grada Azaza, koji drže sirijski pobunjenici koje podržava Turska i koji se nalazi u blizini područja koje kontrolira YPG.

Izvor: Agencije