Rušenjem džamije u Mosulu ISIL je priznao poraz

Irački premijer Haider al-Abadi smatra da je rušenjem velike džamije Al-Nuri u Mosulu oružana skupina Islamska država Irak i Levant (ISIL) priznala poraz.

“To je službeno priznanje poraza”, rekao je on nekoliko sati nakon što je ISIL srušio džamiju.

Vijest o rušenju džamije objavila je iračka vojska, navodeći kako su “bande ISIL-a počinile još jedan povijesni zločin – raznijeli su džamiju Al-Nuri i njen minaret”.

U toj srednjovjekovnoj džamiji lider ISIL-a Abu Bakr al-Baghdadi proglasio je “kalifat”, koji je prije tri godine obuhvatio dijelove Sirije i Iraka.

ISIL za rušenje krivi SAD

Kako se navodi, do eksplozije je došlo kada su iračke elitne jedinice za borbu protiv terorizma stigle na 50 metara od džamije.

No, ISIL je optužio SAD da je u zračnim napadima uništio džamiju i minaret koji se na nju naslanja.

Takvu je vijest objavila ISIL-ova novinska agencija Amaq, a prenosi Reuters.

Naveli su kako je džamija srušena nakon napada jednog američkog borbenog aviona.

Koalicija predvođena SAD-om pruža iračkim snagama zračnu i kopnenu podršku u ofenzivi na Mosul, koja je počela u listopadu prošle godine.

Bitka za Stari grad

Prošlog tjedna objavljeno je da u ruskim zračnim napadima u Siriji ubijen Baghdadi.

Međutim, ruski dužnosnici nisu potvrdili tu vijest.

Iračka vojska u srijedu je objavila da kreće prema džamiji, nakon što su prethodno opkolili uporište ISIL-a u Starom gradu, posljednjoj četvrti Mosula koja je i dalje pod njihovom kontrolom.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Historijsku džamiju Al-Nuri, poznatu po kosom minaretu, uništio je ISIL prema tvrdnjama iračke armije, dok ta grupa okrivljuje američku avijaciju.

21 Jun 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO