Mediji: Ruski piloti imali odobrenje oboriti poljski F-16

[Izvor: YouTube / Zvezda]

Lovac F-16 koji je presreo avion ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua nad Baltičkim morem pripadao je poljskom zrakoplovstvu, prenose poljski mediji.

“U pitanju su poljski lovci koji patroliraju nebom nad Baltičkim morem”, javio je poljski radio RMF FM.

No, pokušaj lovca NATO-a da prati avion u kojem je bio Šojgu nije jedini takav slučaj, piše Sputnjik. Navodi i kako su ruski piloti koji su pratili Šojgua imali zapovijed da sruše poljski avion samo da je nastavio praćenje.

Poljska ima dva lovca koji lete nebom nad baltičkim državama u okviru NATO-a, a reagirali su na obavijest koju su dobili i po kojoj nepoznata letjelica prilazi granicama država čije nebo oni čuvaju.

“Iz tog razloga, naši avioni su poletjeli i uočili tri cilja – jedan nenaoružani avion Tu-154 i dva lovca Su-27 naoružana raketama zrak-zrak”, precizirao je poljski radio.

Kasnije je potvrđeno da je borbeni avion NATO-a F-16 proletio pored aviona u kojem se nalazio ruski ministar Šojgu iznad Baltičkog mora, ali ga je otjerao ruski vojni zrakoplov, javio je TASS.

Prema navodima ruske novinske agencije, avion NATO-a pokušao je prići avionu u kojem se nalazio Šojgu iako je letio iznad neutralnih voda, prenio je Reuters.

TASS je naveo da je Šojgu bio na putu prema ruskoj eksklavi Kalinjingradska oblast.

Nesigurna situacija

“Pametni piloti izbegavaju da se na nebu nađu ovako blizu. To je apsolutno nebezbedno ne samo zbog fizičkog kontakta već i zbog vazdušnih struja koje mogu da ometaju rad motora drugog aviona i da ga zaguše”, kaže Dragan Krsmanović, umirovljeni pukovnik zrakoplovstva, u izjavi za Sputnjik.

Ruski mediji podsjećaju i kako su na udaljenosti od dva kilometra od aviona ministra Šojgua, također iznad neutralnih voda Baltika, NATO-ovi avioni bili i krajem ožujka prošle godine. 

“Da se F-16 nastavio približavati avionu ruskog ministra obrane, ruski bi lovac ne samo pokazao da je naoružan već bi stavio do znanja neprijateljskom avionu da je aktiviran sustav navođenja raketa ili bi čak mogao ispaliti hice upozorenja iz topa. U slučaju da je F-16 nastavio, došlo bi do obaranja, ali ne mislim da je NATO stvarno planirao napasti avion Šojgua. To je bila ‘oprezna provokacija’ alijanse”, uvjeren je Boris Rožin, vojni analitičar iz Moskve, a prenosi B92.

Nedugo nakon incidenta NATO je priopćio kako nije znao da se u avionu nalazio ruski ministar obrane.

Izvor: Agencije