Amnesty traži istragu o mučenju u Jemenu

Grupa za zaštitu ljudskih prava Amnesty International pozvala je UN da pokrene istragu o tvrdnjama da su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i njihovi jemenski saveznici hapsili i mučili stotine ljudi.

U saopćenju objavljenom u četvrtak, Amnesty je zatražio hitnu istragu novinskog izvještaja agencije Associated Press u kojem se tvrdi da je UAE finansirao, naoružao i obučavao jemenske snage odgovorne za ozbiljna kršenja ljudskih prava tokom oružanih operacija protiv jemenskih ogranaka Al-Kaide i grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

“UN smjesta treba pokrenuti istragu o ulozi UAE i drugih strana u uspostavljanju užasne mreže mučenja”, kazala je Lynn Maaloof, voditeljica istrage Amnestyja na Bliskom istoku.

“Hiljade Jemenaca su nestale u tim mrežama. Otmice i mučenja su zločini po međunarodnom pravu. Ta nedjela moraju biti istražena, a odgovorni kažnjeni.”

Tajni zatvori

Bivši zatvorenici, jemenski zvaničnici i aktivisti za zaštitu ljudskih prava tvrde da su UAE i jemenske snage vodili mrežu tajnih zatvora na jugu Jemena u kojima su pritvorene hiljade ljudi zbog navodne povezanosti sa terorizmom.

Hiljade muškaraca nalaze se u mreži tajnih zatvora na jugu Jemena u kojima je široko rasprostranjena tortura, a zatvorenici su izloženi različitim oblicima brutalnog nasilja, u kome učestvuju i američki istražitelji, navodi agencija AP.

Viši američki dužnosnici odbrane priznali su u srijedu kako su američke snage učestvovale u ispitivanju zatočenika u Jemenu, ali su negirali bilo kakvo učešće ili upoznatost sa zloupotrebom ljudskih prava.

Ispitivanje zatočenika koji su bili zlostavljani može značiti kršenje međunarodnog prava, koje zabranjuje učešće u mučenju.

Izvor: Al Jazeera