Svjedok: Ministarstvo odbrane Srbije znalo za zločine u Krajini

Poslije prvog suđenja, prvostepeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo je Stanišića (desno) i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice. (AP)

U nastavku ponovljenog suđenja Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju, svjedok optužbe Radoslav Maksić potvrdio je, pred sudom u Hagu, da su 1991. bili počinjeni zločini nad Hrvatima u Kninskoj Krajini i da je tamo vidio optužene.

Bivši šef Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovica Stanišić (66) i njegov pomoćnik Franko Simatović-Frenki (67) optuženi su za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i bošnjačkih civila tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, 1991-95. Četiri tačke optužnice terete ih za zločine protiv čovječnosti, a jedna za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Maksić, tada pukovnik JNA, izjavio je da je, u jesen 1991, bio iz Beograda upućen u Knin, kako bi pomogao u organiziranju Teritorijalne odbrane (TO) tamošnje takozvane srpske autonomne oblasti (SAO), javlja Beta.

“Ustanovio je da su počinjeni široko rasprostranjeni zločini – palež, pljačka, ubistva”, prenio je tužilac Edward Russo sažetak Maksićeve pisane izjave uvedene u spis.

Po toj izjavi, tadašnji lideri “SAO Krajine” Milan Babić i Milan Martić nisu ništa učinili da kazne počinioce zločina, a ni Ministarstvo odbrane Srbije, koje su Maksić i njegovi nadređeni izvijestili.

Svjedok je Stanišića i Simatovića vidio dva puta – u Korenici i na kninskoj tvrđavi – i smatrao je da oni pomažu Martiću, tadašnjem ministru unutrašnjih poslova “SAO Krajine”, u organiziranju milicije.

Dok ga je ispitivao tužilac Russo, Maksić je izjavio da je za sprečavanje i kažnjavanje zločina bila odgovorna krajiška milicija.

Pljačka, provale…

Iz Maksićevog izvještaja Ministarstvu odbrane Srbije iz oktobra 1991, tužilac Russo citirao je da “uplitanje SDB, van nadležnosti, izaziva ogorčenje pripadnika TO”.

Prema istom izvještaju, “Srpska garda u Korenici… pljačka, otima, provaljuje u kuće… a niko ne zna odakle je, ko joj komanduje i šta joj je svrha”.

Uprkos insistiranju tužioca da precizira “na koju je SDB mislio”, Maksić je izbjegao da konkretno odgovori.

Zastupnik optužbe je iz još jednog Maksićevog izvještaja citirao da su u Korenici tada djelovali “pripadnici organa MUP-a Srbije na čijem čelu je Fića”.

Tužilac je iz pisane svjedokove izjave citirao i da je taj “organ MUP-a Srbije” bio SDB, “koji je imao logor u Korenici”. Svjedok je, po toj izjavi, za Fiću “čuo, ali ga nije upoznao”.

U sudnici, Maksić je rekao da je za majora Fiću “čuo od ljudi”. “Nisam ga upoznao, ali sam čuo da je na Korenici i da tamo organizuje neku borbu”.

Pripadnik SDB-a Srbije Dragan Filipović-Fića poslije rata objavio je knjigu o svom djelovanju u Krajini.

Strijeljanje muškaraca

Na pitanja o susretima sa Stanišićem i Simatovićem, Maksić je nervozno negirao da se sa optuženima susretao, tvrdeći da ih je “samo video u prolazu” i da “nije znao ko su”, dok mu drugi nisu rekli.

Upitan šta su Stanišić i Simatović tada radili u “SAO Krajini,” svjedok je odgovarao: “Nije me bilo briga”, “Nisam znao tada, a ni sada”.

Dodao je, međutim, da Stanišić “sigurno nije došao na izlet”.

Maksić je, na pitanje Russoa da li je SDB Srbije tada imao bilo kakvu nadležnost nad “SAO Krajinom”, uzvratio: “Ne znam”.

Kao dokaz da su u Krajini počinjeni zločini nad Hrvatima, tužilac je citirao izvještaj organa sigurnosti JNA o ubistvima u selu Škabrnja, u novembru 1991.

Po iskazu očevica, pripadnici TO Krajine strijeljali su muškarce u tom selu.

“Gledao sam kad su izveli oca i kćer. Teritorijalac je rekao: ‘Gledaj, kučko, kako ti ubijam oca’, a zatim je muškarcu pucao u usta”, citiran je u izvještaju vojni policajac JNA Nenad Živanović.

Upitan ko je bio odgovoran za zločine teritorijalaca, Maksić je odgovorio da je to bio komandant brigade JNA kome su počinioci bili podređeni.

Detalji optužnice

Svjedok je rekao i da su komandant te brigade Vuković i Milan Martić “negirali” zločine.

“To nije bila moja odgovornost i, tako, bio sam zadovoljan bilo šta da su mi rekli”, rekao je Maksić, koji je i sam, nakratko, bio komandant Teritorijalne odbrane “SAO Krajine”.

Danas započeto unakrsno ispitivanje Maksića, branioci Stanišića i Simatovića nastavit će sutra.

Po optužnici, Simatović i Stanišić bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Bošnjaka sa velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije. Na čelu zločinačkog udruženja bio je, tvrde tužioci, tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Poslije prvog suđenja, prvostepeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo je, 29. maja 2013, Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice.

Međutim, apelaciono vijeće Tribunala usvojilo je, 15. decembra 2015, ključne osnove žalbe koju je na tu presudu uložilo Tužilaštvo. Poništilo je oslobađajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen.

Izvor: Agencije