Napad u Briselu označen kao teroristički čin

Naoružani policajci i vojnici zatvorili su prilazne ulice (Reuters)

Eksplozija koja se dogodila na briselskom glavnom željezničkom kolodvoru i u kojoj nema ozlijeđenih teroristički je čin, ocijenilo je noćas belgijsko savezno državno odvjetništvo.

“Izgred se smatra terorističkim napadom”, rekao je Eric Van Der Sypt, glasnogovornik belgijskog saveznog državnog odvjetništva za slučajeve terorizma u kratkoj izjavi blizu mjesta eksplozije.

“Vojnici su onesposobili napadača pucajući u njega iz vatrenog oružja oko 20:50 po srednjoeuropskom vremenu”, rekao je Peter De Waele, glasnogovornik belgijske policije.

Kasnije je potvrđeno da je napadač ubijen, a pirotehnička služba provjeravala je ima li na njemu eksploziva, izvijestili su belgijski mediji prenoseći informacije državnog odvjetništva.

“Za sada nemamo nikakvu predstavu o njegovom identitetu”, rekao je glasnogovornik tužiteljstva.

Panika i evakuacija

Svi prilazi kolodvoru bili su zatvoreni, a putnici evakuirani, objavio je operater belgijske željezničke mreže.

Nakon eksplozije na kolodvoru i peronima nastala je panika, a naoružani policajci i vojnici zatvorili su prilazne ulice, izvijestio je novinar AFP-a.

Incident se dogodio nakon nekoliko napada u Europi, napose u Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Prošle godine u ožujku dogodili su se napadi u podzemnoj željeznici i zračnoj luci u Briselu, pri čemu su smrtno stradale 32 osobe. Odgovornost za napade preuzela je oružana skupina Islamska država Irak i Levant.

Izvor: Agencije