Slovenija: Ciljana kontrola putnika

Odobrenje će se tražiti ispunjavanjem elektronskog fomulara, a odgovor EU-a stizat će u roku najkasnije 72 sata (Reuters)
Odobrenje će se tražiti ispunjavanjem elektronskog fomulara, a odgovor EU-a stizat će u roku najkasnije 72 sata (Reuters)

Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova obavijestilo je Europsku komisiju o uvjetima pod kojima će u jeku turističke sezone, kad se očekuju velike gužve na cestama i graničnim prijelazima s Hrvatskom, prelaziti sa sustavne na ciljanu kontrolu putnika.

Tako bi se olakšao prelazak granice turistima koji se kreću prema destinacijama u Hrvatskoj, prenijeli su u utorak slovenski mediji.

Slovenija je Europskoj komisiji poslala obavijest o mogućem odstupanju od sistematske granične kontrole u razdoblju do 30. rujna te odredila granične prijelaze gdje se takav nadzor može provoditi kad za to nastupe određene okolnosti, objavila je Slovenska tiskovna agencija (STA).

Olakšane kontrole već se provode

Na nekim se prijelazima takav način olakšane kontrole već provodi u slučajevima vrlo gustog prometa, odnosno onda kad se procijeni da je sustavna kontrola potrebna samo za neke kategorije putnika, državljane trećih država, navode u slovenskoj policiji.

Također dodaju da će mogućnost da se kontrola provodi samo na ulasku putnika iz Hrvatske u Sloveniju, a ne i u suprotnom smjeru kao što je sada slučaj, nastupiti ulaskom Hrvatske u Schengenski informacijski sustav (SIS) krajem ovog mjeseca.

Odluku o odustajanju od sustavnog graničnog nadzora putnika i prelasku na ciljane kontrole u Sloveniji donosi zapovjednik granične policije na određenom graničnom prijelazu i to “na osnovu konkretne situacije i utjecaja te mjere na protočnost prometa”, naveli su u Ravnateljstvu slovenske policije u izjavi za STA, kako prenosi Hina.

Nova pravila o provođenju sustavnog nadzora svih putnika na vanjskim granicama schengenskog prostora počela su važiti 7. travnja, kao reakcija na terorističke napade u Europi.

Njihova je primjena zadnjih mjeseci, posebno za uskrsne blagdane, ali i kasnije, dovodila do zastoja i stvaranja kolona vozila na graničnim prijelazima Slovenije i Hrvatske.

Do toga je došlo iako je Slovenija od početka rasprave o novim pravilima granične kontrole upozoravala Brisel na moguće negativne utjecaje odluke čiji je pravi i izvorni cilj bio postizanje veće sigurnosti svih članica boljom  kontrolom vanjskih granica, navodi slovenska agencija.

Smanjeno vrijeme čekanja

Nakon što Hrvatska, prema očekivanju, 27. lipnja dobije pristup u Schengenski informacijski sustav (SIS), kontrola će biti lakša i za slovensku graničnu policiju jer će policije obje države moći provoditi olakšanu, ciljanu kontrolu državljana EU-a. 

Slovenija će ih kontrolirati na njihovu ulasku iz Italije i Austrije, a hrvatska policija na ulasku u Hrvatsku iz Slovenije.

Slovenska policija bolju protočnost prometa u turističkoj sezoni očekuje i zbog prijedloga hrvatske policije koji je prihvatila i slovenska vlada.

Taj prijedlog predviđa privremeno odvajanje mjesta zajedničke kontrole putnika na najvećem i najfrekventnijem graničnom prijelazu Bregana/Obrežje, s time da će hrvatska policija opet kontrolirati na hrvatskoj strani granice.

To će se primjenjivati od 27. lipnja do 1. listopada a prema ocjeni slovenske policije, također će ubrzati promet i smanjiti vrijeme čekanja na granici.

Izvor: Agencije


Povezane

Pred kraj uskršnjih blagdana gužve su na graničnim prijelazima između Hrvatske i Slovenije. Više od pola sata čeka se na većim prijelazima u Primorsko-goranskoj županiji i sjevernoj Hrvatskoj. Velike kolone su i na ulascima u Hrvatsku iz Srbije i BiH. Na ulascima u zonu Schengena danas se čekalo najviše.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO