SAD jača sankcije Rusiji zbog Ukrajine

Trump je rekao da je napravljen veliki napredak u odnosima s Ukrajinom (Reuters)
Trump je rekao da je napravljen veliki napredak u odnosima s Ukrajinom (Reuters)

Sjedinjene Države su prije sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog ukrajinskog kolege Petra Porošenka u Bijeloj kući najavile da će postrožiti sankcije Rusiji zbog njezine podrške proruskim pobunjenicima u Ukrajini.

Nove sankcije se odnose na 38 pojedinaca u Ukrajini i dvojicu ruskih vladinih dužnosnika te dvanaestak pojedinaca i organizacija koje djeluju na Krimu.

“Sankcijama je svrha zadržati pritisak na Rusiji kako bi se pronašlo diplomatsko rješenje”, rekao je ministar financija Steven Mnuchin.

Separatisti na ‘crnoj listi’

Prema američkom Ministarstvu financija, sankcije vezane za stanje na istoku Ukrajine će ostati na snazi sve dok Rusija ne počne poštivati svoje obveze iz sporazuma iz Minska.

Američke sankcije vezane za Krim neće biti ukinute sve dok Rusija na prekine okupaciju poluotoka, dodaje isti izvor, kako prenosi Hina.

Među pojedincima na američkoj ‘crnoj listi’ nalazi se dvadesetak ukrajinskih separatista.

Oni imaju odgovorna mjesta u  samozvanoj”Narodnoj republici Donjeck”, oko istoimenog grada i samozvanoj “Narodnoj republici Lugansk”.

Na popisu su ravnatelj zatvorskih službi samozvane “Republike Krim” i njegov državni odvjetnik i ministar unutarnjih poslova “Republike Lugansk”, kao i njegov ministar za sigurnost.

Dvije paravojne organizacije i njihovi čelnici koje novače vojnike za borbu sa separatistima u Ukrajini također su na tom popisu, kao i šest banaka na Krimu.

Napredak u odnosima s Ukrajinom

U međuvremenu, Američki predsjednik susreo se u utorak s predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom u Bijeloj kući, tijekom njegovog posjeta ovalnom uredu.

Kako se navodi, Porošenko se zaustavio u Ovalnom uredu nakon susreta s potpredsjednikom SAD-a Mike Penceom i nacionalnim timom za sigurnost, kako bi iskoristio kratku priliku da se fotografira s Trumpom, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Trump je tom prilikom izjavio da je velika čast upoznati Porošenka, kao i da je “napravljen veliki napredak” u odnosima s Ukrajinom.

Trump je razgovore s Porošenkom nazvao dobrima.

Porošenko je kazao kako se nada da će dvije države imati “efikasnu suradnju”.

Susret se dogodio nedugo nakon što je Trumpova administracija objavila da je uvela sankcije dvojici ruskih dužnosnika i nekolicini pojedinaca i kompanija zbog ruskih aktivnosti u Ukrajini.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO