Izrael počeo graditi novo naselje na Zapadnoj obali

Novo naselje – prvo od 1992. godine prema podacima izraelske nevladine organizacije Peace Now – trebalo bi biti dom stanovnika nezakonitog naselja Amona (Reuters)
Novo naselje – prvo od 1992. godine prema podacima izraelske nevladine organizacije Peace Now – trebalo bi biti dom stanovnika nezakonitog naselja Amona (Reuters)

Izraelska administracija započela je izgradnju novog ilegalnog naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, prvog u posljednjih 25 godina, a premijer Izraela Benjamin Netanyahu kazao je kako je “čast” graditi ovo naselje koje se pravi uprkos međunarodnim zakonima.

“Nakon više decenija imam čast biti prvi premijer koji gradi naselje u Judeji i Samariji. Nikada nije bilo i nikada nakon naše administracije neće biti dobre vlasti prema izgradnji naselja kao što smo mi”, istakao je on u utorak, nazvavši Zapadnu obalu njenim biblijskim imenima.

Od 1992. godine najveći dio kontroverzi u vezi s izgradnjom izraelskih naselja na okupiranim teritorijama odnosio se na širenje postojećih ilegalnih naselja.

Prije Sporazuma iz Osla i zvaničnog početka pregovora 1993. godine – između Izraela i snaga koje će postati palestinske vlasti – približno 200.000 naseljenika nezakonito je živjelo na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu.

Otad je Izrael povećao broj naseljenika na skoro 700.000 i tako pregovore o palestinskoj državi na okupiranim teritorijama napravio nevažnim.

Domaće i strane osude

Novo naselje – prvo od 1992. godine prema podacima izraelske nevladine organizacije Peace Now – trebalo bi biti dom stanovnika nezakonitog naselja Amona na Zapadnoj obali, koje je izraelska vojska srušila ovog februara.

Plan izgradnje novog naselja u Emek Shilu, nedaleko od Ramallaha, u martu su osudili i domaći i strani zvaničnici, a generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izrazio je “razočarenje i alarmiranost”.

Kako je iz Istočnog Jerusalema u martu javio novinar Al Jazeere Imran Khan, “Amona je jedno od izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali koje je izgrađeno na privatnoj palestinskoj zemlji”.

“Izraelski Viši sud kazao je da je ono nelegalno, pa se Netanyahu morao riješiti ljudi koji su živjeli tamo i preseliti ih drugdje”, dodao je on.

Kako navode iz Peace Nowa, lokacija novog naselja važna je “strateški zbog cijepanja Zapadne obale”.

Početak izgradnje dešava se samo jednu sedmicu nakon što je ministar odbrane Izraela Avigdor Lieberman hvalio izraelske planove o najvećem širenju naselja od 1992. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO