Rusija za nastavak pregovora o Siriji 4. jula

Rusija, Turska i Iran, koji podržavaju suprotstavljene strane u sirijskom ratu, organizirali su ove godine u Astani nekoliko rundi mirovnih pregovora predstavnika sirijske Vlade i pobunjenika (Reuters)

Rusija je predložila da 4. jula počne nova runda dvodnevnih pregovora o sirijskoj krizi u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

„Predložili smo te datume i izgleda da svima odgovaraju“, rekao je danas zamjenik ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov, prenijela je ruska agencija TASS.

Bogdanov je rekao kako Rusija očekuje i da napredak u rješavanju sirijske krize bude postignut i tokom samita Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja 7. jula u Njemačkoj.

Rusija, Turska i Iran, koji podržavaju suprotstavljene strane u sirijskom ratu, organizirali su ove godine u Astani nekoliko rundi mirovnih pregovora predstavnika sirijske Vlade i pobunjenika.

Sigurne zone

Očekuje se kako će u novoj rundi pregovora u julu biti definirani detalji o takozvanim „sigurnim zonama“ u Siriji.

Ranije danas, iz kancelarije specijalnog izaslanika UN-a za Siriju Staffana de Misture saopćeno je kako je cilj da nova, sedma runda pregovora pod pokroviteljstvom UN-a u Ženevi počne 10. jula.

Mistura planira pregovore zatim nastaviti u augustu i septembru.

Izvor: Agencije