Video: Al Sisi iftario s narodom – a gdje je narod?

Egipatski mediji objavili su da je predsjednik Abdel Fattah el-Sisi priredio iftar, ramazansku večeru, na ulici ‘s narodom’.

Na snimku koji su mediji objavili, međutim, nije prikazan nijedan civil. Korisnici društvenih mreža su dijelili video s pitanjem “a gdje je narod?”

Osobe koji su se pozdravile s predsjednikom Sisijem su pripadnici njegovog osiguranja i uniformirani policajci. U jednom trenutku u kadru se pojavljuje pripadnik specijalnih snaga u opremi za rastjerivanje demonstracija, a na krovu zgrade ispred kojeg je upriličen iftar nalazio se snajperist.

Mediji naklonjeni Sisiju su uprkos tome tvrdili da je predsjednik “izašao u vrijeme večernje molitve bez ličnog osiguranja kako bi iftario sa svojim sunarodnicima.”

Ratifikacija sporazuma

Ipak, kako navodi portal mashahed.info, na snimku se ne vidi nijedan “sunarodnik”, već samo pripadnici policijskih snaga.

Video je objavljen na dan kada je parlament Egipta odobrio sporazum kojim se ustupa suverenitet dva nenaseljena otoka u Crvenom moru Saudijskoj Arabiji.

Sporazum mora ratificirati predsjednik Sisi, a dio egipatske javnosti se protivi sporazumu i naziva Sisija izdajnikom.

Sisijeva vlada je prošle godine najavila sporazum o morskoj demarkaciji sa Saudijskom Arabijom, koja je Egiptu dala milijarde dolara pomoći.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO