Trump vraća dio ograničenja Kubancima

I dalje će biti dopuštene posjete kubanskih Amerikanaca (AP)
I dalje će biti dopuštene posjete kubanskih Amerikanaca (AP)

Američki predsjednik Donald Trump danas bi trebao najaviti ponovno uvođenje dijela ograničenja na putovanje i trgovinu s Kubom nakon što je njegov prethodnik Barack Obama zatoplio odnose s tim komunističkim otokom.

Trump će u govoru u Miamiju najaviti ograničenja putovanja pojedincima na taj otok i naredbu američkom Ministarstvu financija i drugim agencijama da uvedu regulacije koje će zabraniti izravne uplate kubanskim vojnim i obavještajnim službama, otkrivaju dužnosnici američke administracije.

Cilj tog poteza je napad na represivne elemente kubanske vlade zbog odnosa prema ljudskim pravima, a ne na kubanski narod, ističu dužnosnici koji su novinare upoznali s budućim događajima pod uvjetom da ostanu anonimni. 

Obrazovne razmjene i dalje moguće

Američke vlasti planiraju primjenjivati postojeću zabranu turističkih putovanja na Kubu ukidanjem pojedinačnih putovanja koja su bila dopuštena u Obaminom mandatu.

I dalje će biti dopuštene druge kategorije putovanja poput posjeta kubanskih Amerikanaca obitelji i obrazovnih razmjena. 

Cilj je da se ne učini šteta američkim poduzećima koja su pod Obaminim zatopljenjem odnosa s Havanom već stigla na kubansko tržište, pa će aviokompanije, kruzeri i ostale tvrtke biti izuzeti iz zabrane. 

“Želimo da ovaj odnos bude takav da ohrabrujemo kubanski narod ekonomskom interakcijom. Taj proces je započet i ne može se vratiti duha u bocu”, ističe jedan dužnosnik. 

Trump neće najaviti promjene drugih Obaminih poteza prema Kubi, potvrdili su anonimni dužnosnici. 

Izvor: Agencije


Povezane

Kuba ističe da vježbe nemaju veze sa Trumpovom pobjedom, premda ih obično organizira kada dođe do jačanja tenzija sa Washingtonom.

09 Nov 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO