Trojica Palestinaca ubijena nakon napada u Jerusalemu

Izraelska policija navodi da je policajka u 20-im godinama teško ranjena prilikom jednog napada (Reuters)
Izraelska policija navodi da je policajka u 20-im godinama teško ranjena prilikom jednog napada (Reuters)

Izraelska policija iz vatrenog je oružja ubila tri Palestinca u dva odvojena napada na snage sigurnosti nedaleko od Starog grada okupiranog Istočnog Jerusalema, navode zvaničnici.

Ministarstvo zdravstva Palestine objavilo je da je zvanično obaviješteno kako su tri Palestinca ubijena u petak u lokacijama kod Kapije Damaska.

Izraelska policija navodi da je policajka u 20-im godinama teško ranjena prilikom jednog napada i da je prebačena u bolnicu.

Navodno su ranjena i najmanje dva prolaznika.

Dvojica od trojice ubijenih Palestinaca 18-godišnjaci su iz Al-Bireha (kod Ramallaha), dok je treći osumnjičeni 31-godišnjak iz Hebrona.

Velika gužva u Starom gradu

“Smatra se da je riječ o koordiniranom napadu nekog tipa, što je rijedak slučaj. Takvo nešto nije se desilo u posljednjih nekoliko mjeseci”, javio je novinar Al Jazeere Harry Fawcett iz okupiranog Istočnog Jerusalema.

Došlo je do velike gužve nakon što je policija pokušala istjerati stotine osoba iz Starog grada kako bi oslobodila mjesta dešavanja.

Deseci hiljada Palestinaca iz okupirane Zapadne obale dobili su dozvole izraelskih vlasti da uđu u okupirani Istočni Jerusalem u petak na molitve tokom ramazana.

Od oktobra 2015. godine palestinski napadači ubili su 42 Izraelca, dvojicu gostiju iz SAD-a i britanskog studenta, a većinom je riječ o napadima nožem, vatrenim oružjem ili automobilom.

Istovremeno, od izraelske vatre poginulo je približno 250 Palestinaca.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO