SAD brinu mogući ruski upadi na Baltiku

Ruski bombarderi Tu-160 letjeli su iznad neutralnih voda Baltičkog mora u društvu NATO-ovih aviona (Reuters)
Ruski bombarderi Tu-160 letjeli su iznad neutralnih voda Baltičkog mora u društvu NATO-ovih aviona (Reuters)

Zapovjednik američkih snaga u Europi Ben Hodges rekao je u petak kako je SAD zabrinut zbog mogućih ruskih upada duž granice s NATO-om na Baltiku tijekom velikih ruskih vojnih vježbi pod nazivom “Zapad 2017”, koje bi trebale biti održane u rujnu i zbog toga će poslati dodatne snage u to područje.

Dužnosnici NATO-a smatraju da bi to mogli biti najveći ruski manevri od 2013. godine, uz sudjelovanje više od 100.000 vojnika.

“Kada je [Rusija] ušla na Krim, to je bilo pod izgovorom vježbe. Kada su otišli u Gruziju, to je bila vježba. Njihova povijest puna je primjera da se oni ne drže nikakvih sporazuma. Oni rutinski narušavaju takve stvari”, rekao je Hodges za vrijeme trajanja vojnih vježbi NATO-a u Poljskoj.

On je dodao da će SAD tijekom trajanja vježbi “Zapad 2017” rasporediti jedinice s do 600 zračnih snaga u baltičkim državama.

Rusija je odbacila strahovanja Zapada da bi te vježbe mogle ugroziti stabilnost u jugoistočnoj Evropi, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Ruski i NATO-ovi avioni iznad Baltika

Tass je ranije u petak prenio priopćenje Ministarstva obrane Rusije da su strateški bombarderi Ratnog zrakoplovstva Rusije proveli planirane prelete preko neutralnih voda Baltičkog mora s NATO-ovim borbenim zrakoplovima.

U priopćenju se navodi da su strateški bombarderi Tupoljev Tu-160, koji je u NATO-u poznat kao “Blackjack”, letjeli iznad neutralnih voda Baltičkog mora, dok su im se u nekim etapama preleta pridružili danski, švedski i finski zrakoplovi.

Rusko ministarstvo priopćilo je da su strateške zrakoplove pratili i ruski lovci Suhoj Su-27 i jedan radarski zrakoplov.

Kako je agencija prenijela, finska je vojska priopćila da je poslala lovce F/A-18 kako bi “identificirali i slikali ruske zrakoplove”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO