Preminuo Helmut Kohl

Kohl je pokrenuo inicijativu za ujedinjenje dvije Njemačke (Reuters)
Kohl je pokrenuo inicijativu za ujedinjenje dvije Njemačke (Reuters)

Bivši njemački kancelar Helmut Kohl, arhitekta ujedinjenja Njemačke, umro je u 87. godini, objavio je njemački Bild, prenose svjetske agencije.

Kako je objavljeno na Bildovom sajtu, Kohl je umro u jutarnjim satima u svom domu u Ludwigshafenu, na zapadu Njemačke.

“Mi žalimo”, objavila je na Twitteru Kohlova Kršćanskodemokratska unija, uz njegovu sliku.

Bio je kancelar od 1982. do 1998. godine i on je proveo najviše vremena na toj funkciji u periodu nakon Drugog svjetskog rata.

Kohl je pokrenuo inicijativu za ujedinjenje dvije Njemačke i bio je “pokretačka sila” uvođenja jedinstvene evropske valute, uvjerivši skeptične Nijemce da se odreknu marke.

Bliski odnosi s Mitterandom

Bio je jaka državnička figura i imao je bliske odnose s tadašnjim predsjednikom Francuske Francoisom Mitterandom, s kojim se borio za jače evropske integracije.

Od 2008. godine bio je vezan za kolica nakon težeg pada, podsjetila je agencija Reuters.

U domovini je cijenjen kao otac njemačkog ujedinjenja, koje je postigao 1989. godine, nakon pada Berlinskog zida, uprkos protivljenju partnera, kao što su bili britanska premijerka Margaret Thatcher i sovjetski lider Mihail Gorbačov.

Izvor: Agencije


Povezane

Bivši njemački kancelar krivio je Slobodana Miloševića za ratove, ali i kazao Franji Tuđmanu da ga neće podržati ukoliko pokuša podijeliti BiH, navodi se u novoj biografiji.

08 Oct 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO