Hrvatska na udaru ruskih kritika zbog Ukrajine

Tokom krize u Ukrajini u posljednje tri godine poginulo je više od 10.000 osoba (Reuters)

Rusija je u petak kritizirala uplitanje Hrvatske u ukrajinsku krizu i pomoć Ukrajini u reintegraciji okupiranih područja te zatražila da podrži mirovne napore u okviru sporazuma iz Minska.

“Obratili smo pažnju na izjave date nakon hrvatsko-ukrajinskih razgovora na nivou šefova vlada u Zagrebu o planovima da se revitalizira rad radne grupe za saradnju s Ukrajinom, osnovane u oktobru 2016. godine pod okriljem hrvatske Vlade i u cilju primjene hrvatskog iskustva ‘mirne reintegracije okupiranih teritorija’ na situaciju s Donjeckom i Luhanskom”, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

“Ponovo smo prisiljeni naglasiti neefikasnost i neprimjerenost takvih koraka, koji uopće ne doprinose rješenju internog ukrajinskog sukoba. Nadamo se da će hrvatski partneri preusmjeriti napore prema punoj potpori strogoj i dosljednoj provedbi obaveza Kijeva u sklopu skupa mjera dogovorenih u formatu Normandijske četvorke.”

Paralelne strukture

Dodaje se kako “sa žaljenjem primjećujemo da u Zagrebu za sada radije promoviraju paralelne strukture ‘domaće proizvodnje’ umjesto poziva na obnovu dijaloga kroz mehanizme Kontaktne grupe iz Minska”.

“Jednostrano nude teške stranice balkanske krize s početka 1990-ih i tako idu naruku kijevskoj ‘ratnoj kampanji’ umjesto nedvosmislenog opredjeljenja za traženje puteva za pomirenje i suživot. Ne odustaju od namjere da ojačaju vojno-tehničku saradnju s Ukrajinom umjesto da napokon zatraže od Kijeva da prekine gađati Donbas, ukine saobraćajnu i društveno-ekonomsku blokadu regije, odustajući od ograničavanja slobode pristupa stanovništva informacijama”, ističe Ministarstvo.

“Mislimo kako u djelovanju međunarodne zajednice radi ostvarivanja trajne stabilizacije Ukrajine neće biti mjesta za zloglasne ‘dvojne standarde’. Samo iskren, otvoren i koordiniran pristup aktualnim događajima pružit će stvarne šanse za uspostavu mira, jačanje sigurnosti i normalizaciju života miliona ljudi na jugoistoku zemlje”, poručuje Moskva.

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u utorak u Zagrebu s ukrajinskim kolegom Volodimirom Grojsmanom, s kojim je razgovarao o krizi u Ukrajini, gdje je u posljednje tri godine poginulo 10.000 osoba.

Iskustvo mirne reintegracije

Plenković je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije 90-ih godina, imala okupirana područja i ugrožen teritorijalni integritet, ali i iskustvo mirne reintegracije i “stoga u ovoj aktuelnoj situaciji u kojoj se Ukrajina nalazi, s privremeno okupiranim područjima Donjecka i Luhanska i ilegalnom aneksijom Krima, želi pomoći Ukrajini da mirno integrira svoju teritoriju u ustavnopravni poredak”.

Dodao je da je zato i osnovana radna grupa, koju s hrvatske strane vodi državna tajnica Zdravka Bušić, a s ukrajinske strane pomoćnica ministra vanjskih poslova Olena Zerkal, a kojoj je cilj ponuditi Ukrajini katalog mjera koje je Hrvatska provela pri svojoj mirnoj reintegraciji.

Riječ je o mjerama uspostave povjerenja, uspostavi mehanizama kontakata i saradnje ukrajinskih vlasti i vlasti na okupiranim područjima, mjerama razminiranja i socijalnih transfera, objasnio je i naglasio kako je riječ o inicijativi koja je potpuno komplementarna aktivnostima međunarodne zajednice, odnosno Normandijskoj grupi i OSCE-u i sporazumu iz Minska.

Izvor: Agencije