Turski ministar u Kuvajtu traži rješenje zaljevske krize

Turski šef diplomatije razgovarao je s kuvajtskim kolegom šeikom Sabahom Al-Khalidom Al-Sabahom (AFP)
Turski šef diplomatije razgovarao je s kuvajtskim kolegom šeikom Sabahom Al-Khalidom Al-Sabahom (AFP)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu razgovarao je u četvrtak sa zvaničnicima Kuvajta u ovoj zaljevskoj državi kako bi ojačao pregovaračke napore u rješavanju spora između Saudijske Arabije, Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata, s jedne strane, i Katara, s druge.

Uoči razgovora u Kuvajtu Cavusoglu je na konferenciji za novinare izjavio da će u petak otputovati u sveti muslimanski grad Mekku kako bi razgovarao sa saudijskim kraljem Salmanom.

“Iako je Kraljevina jedna strana ovog spora, znamo da je kralj Salman strana i u rješavanju”, istakao je turski ministar.

“Želimo čuti stavove Saudijske Arabije prema mogućim rješenjima i s njima ćemo podijeliti naše poglede u vezi s rješavanjem situacije. Posvećujemo veliku pažnju našim odnosima s njima.”

Sprečavanje eskalacije

Cavusoglu je u srijedu razgovarao s katarskim emirom i ministrom vanjskih poslova.

Turski šef diplomatije rekao je da katarski zvaničnici vjeruju kako nisu uzrok aktualne krize i kako želi znati tvrdnje četiri države.

“Jako se trudimo da spriječimo bilo kakvu eskalaciju situacije i pronađemo brzo rješenje krize. Rješavanje krize ne provodi se kroz odluke o bojkotu nego kroz dijalog”, istakao je Cavusoglu.

Kriza je stavila Tursku u delikatnu poziciju jer Ankara smatra Katar svojim vodećim saveznikom u Zaljevu, ali također želi unaprijediti sve bolje odnose s ključnom regionalnom silom Saudijskom Arabijom.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO